Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η σημασία του σκληρού χιτώνα των ματιών μας; Δηλαδή, το σκληρό, προστατευτικό «λευκό του ματιού»;

Προφανώς δε θα είστε οι μόνοι αφού το  ερώτημα αυτό ενδιαφέρει τους ερευνητές εδώ και αρκετό καιρό. Πρόσφατα μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής συγκριτικό ψυχολόγο κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το μυστήριο: υιοθετώντας μια συγκριτική πειραματική προσέγγιση (σε ανθρώπους και χιμπατζήδες αλλά και σε διασταύρωση εντός ειδών), απέδειξε ότι ο λευκός σκληρός χιτώνας ενισχύει τη διάκριση του βλέμματος στα μάτια και στα δύο είδη.

Προφανώς μεταξύ των άλλων λειτουργιών του,  το λευκό του ματιού, συμβάλλει καθοριστικά στην ορατότητα των κατευθύνσεων του βλέμματος μέσω των βασικών χρωματικών ιδιοτήτων του. Πιο απλοϊκά, μας βοηθά να καταλάβουμε την κατεύθυνση του ματιού και το που έχουμε εστιάσει το βλέμμα μας.

Όταν μιλάμε με άλλους ανθρώπους, συνήθως διατηρούμε οπτική επαφή μεταξύ μας. Γνωρίζουμε ακριβώς ποιος κοιτάζει ποιον και ποια μηνύματα στέλνει το άτομο χρησιμοποιώντας τη «γλώσσα των ματιών του» ή ποιο αντικείμενο κοιτάζει. Καθώς γίνεται αυτή η επικοινωνία, ταυτόχρονα, βοηθά εμάς τους ανθρώπους να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε την κατεύθυνση του βλέμματος του άλλου ατόμου γρήγορα και καθαρά.

Αυτό οφείλεται στον σχηματισμό του λευκού του ματιού. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν εξελίξει αυτό το διακριτικό χαρακτηριστικό των ματιών για μια συγκεκριμένη επικοινωνία που είναι κρίσιμη για τις κοινωνικές δραστηριότητές μας, τονίζει επιστήμονας από το Κέντρο Αριστείας «Κέντρο Προηγμένης Μελέτης της Συλλογικής Συμπεριφοράς» (CASCB), στο Πανεπιστήμιο της Konstanz της Γερμανίας.


Η έρευνα

Πώς όμως έφτασαν οι ερευνητές σε αυτά τα πειραματικά ευρήματα; Τα αποτελέσματα βασίζονται σε πειράματα που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του CASCB με ανθρώπους και χιμπατζήδες — τους πιο στενούς συγγενείς των ανθρώπων. Και στις δύο ομάδες μελέτης παρουσιάστηκαν εικόνες ανθρώπων και χιμπατζήδων μέσω υπολογιστή.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο στόχος ήταν να διακρίνει τις κατευθύνσεις του βλέμματος των ανθρώπων και των χιμπατζήδων. Σε μια περίοδο αρκετών μηνών, στους χιμπατζήδες παρουσιάστηκαν εικόνες από διαφορετικές οπτικές γωνίες των ματιών και των δύο ειδών (δύο με ευθεία οπτική γωνία, η μία με θέα στο πλάι). Αν έδειχναν την εικόνα με το μετατοπισμένο μάτι, έπαιρναν ανταμοιβή.

Ο επικεφαλής της έρευνας εξήγησε ότι αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως τόσο οι άνθρωποι όσο και οι χιμπατζήδες διέκριναν τις κατευθύνσεις του βλέμματος των ματιών των ανθρώπων καλύτερα από αυτές των χιμπατζήδων, ιδιαίτερα σε συνθήκες οπτικής πρόκλησης. Η ομοιόμορφη λευκότητα στον σκληρό χιτώνα διευκόλυνε, έτσι, την ορατότητα της κατεύθυνσης του βλέμματος ακόμη και μεταξύ των ειδών.

Περαιτέρω, η έρευνα υποδήλωνε ότι οι λευκοί σκληροί χιτώνες είναι κρίσιμοι για τη διάκριση του βλέμματος όταν οι συνθήκες ορατότητας είναι κακές.

 

 

Πηγή: elifesciences