Η επιστήμη πίσω από τα μωρά

Μια πρωτότυπη όσο και ενδιαφέρουσα στατιστική μελέτη για τη γονιμότητα και τη σχέση γεννήσεων αγοριών-κοριτσιών με τις κοινωνικές-οικονομικές-πολιτικές συνθήκες ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν, περισσότερα αγόρια γεννιούνται μετά από πολέμους και περισσότερα κορίτσια σε περιόδους στρες.

Η έρευνα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge διείσδυσε στα άδυτα της κρεβατοκάμαρας των Βρετανών και ερεύνησε γιατί η γονιμότητα μειώνεται δραματικά όταν μια γυναίκα φτάνει τα 35, πόσο πιθανό είναι η αντισύλληψη να αποτύχει και γιατί γεννιούνται περισσότερα αγόρια από κορίτσια. Το εντυπωσιακό επίσης είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία, που ενημερώνουν για τις σύγχρονες συμβουλές γονιμότητας, στηρίχθηκαν στα πρότυπα γεννήσεων των γυναικών της προ-επαναστατημένης γαλλικής αγροτικής υπαίθρου, ώστε να υπολογιστούν τα ποσοστά γονιμότητας με «φυσικό» τρόπο.

Τα ποσοστά γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35-39 ετών που δε χρησιμοποιούν αντισύλληψη υπολογίζονται σε 34% σε αντίθεση με 48% για τις γυναίκες ηλικίας 20-24. Τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται κατά 17% στις ηλικίες 40-44, και μειώνονται δραματικά (5%) στην ηλικία των 45 ετών. Ωστόσο τον 18ο αιώνα πολλές γυναίκες πάνω από τα 35 είχαν γεννήσει 6 ή 7 παιδιά, υπήρχε πιθανότητα να υπέφεραν από επιπλοκές που θα τις καθιστούσαν υπογόνιμες και κυρίως, η μέθοδος αντισύλληψης ήταν η αποχή από το σεξ.

Με βάση τη μελέτη 782 ζευγαριών αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά σύλληψης κατά το πρώτο έτος, με βάση το σεξ δυο φορές την εβδομάδα, είναι 82% για τις ηλικίες 35 με 39 ετών, ενώ η πιθανότητα να συλλάβουν κατά το δεύτερο έτος είναι 90%. Για τις ηλικίες 19 έως 26ετών, η πιθανότητα σύλληψης μετά από ένα χρόνο είναι 92% και 98% μετά από δύο.

Η έρευνα στρέφεται επίσης και στον αριθμό των γεννήσεων ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια στη Βρετανία που κατά τα τελευταία έτη ο αριθμός των αγοριών υπερισχύει. Για κάθε 100 κορίτσια γεννήθηκαν επιπλέον 5 αγόρια. Μάλιστα επισημαίνει ότι γεννιούνται περισσότερα αγόρια μετά από συνθήκες πολέμου και περισσότερα κορίτσια μετά από κρίσεις άγχους. Τονίζεται επίσης ότι συνολικά οι άνδρες ζουν 4 χρόνια λιγότερα από τις γυναίκες γεγονός που τους καθιστά, ξεκάθαρα, το ανίσχυρο φύλο.