Οι ερευνητές εντόπισαν 123 περιοχές στο ανθρώπινο γονιδίωμα που σχετίζονται με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν τον ύπνο.

Τα γονίδια είναι αυτά που ρυθμίζουν, εν μέρει, κατά πόσο συχνά ένα άτομο μπορεί, ή όχι, να κοιμηθεί ελαφριά στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Σε αυτή τη διεθνή μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της που έχει διεξαχθεί ποτέ, οι επιστήμονες συνεργάστηκαν για να εντοπίσουν δεκάδες περιοχές γονιδίων  τα οποία ελέγχουν την τάση να μπορεί κανείς να κοιμηθεί στο μέσο της ημέρας.  Ανακάλυψαν επίσης προκαταρκτικά στοιχεία που συνδέουν τις συνήθειες του ύπνου με την καρδιομεταβολική υγεία.

Σύμφωνα με την έρευνα εντοπίστηκαν 123 περιοχές στο ανθρώπινο γονιδίωμα που σχετίζονται με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα το γονίδιο KSR2, το οποίο είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου.

Η ομάδα των επιστημόνων εντόπισε, ακόμη, πιθανούς μηχανισμούς που βοηθούν τον ύπνο:

  • Διαταραγμένος ύπνος: Ένας υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει και να αντισταθμίσει την κακή ποιότητα ύπνου το προηγούμενο βράδυ.
  • Πρωϊνό ξύπνημα: Οι άνθρωποι που ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί μπορεί να φτάσουν σε κατάσταση βαθύ ύπνου κατά τον μεσημεριανό ύπνο.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας βασίζεται σε βιολογικούς παράγοντες και όχι μόνο σε περιβαλλοντική ή συμπεριφορική επιλογή. Μερικοί από αυτούς τους υπότυπους συνδέονται με καρδιομεταβολικές ανησυχίες για την υγεία, όπως η μεγάλη περιφέρεια της μέσης και η αυξημένη αρτηριακή πίεση, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για αυτούς τους συσχετισμούς.

Επιπλέον, αρκετές γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με τον ύπνο είχαν ήδη συσχετιστεί με ένα νευροπεπτίδιο που ονομάζεται ορεξίνη, το οποίο παίζει ρόλο στην εγρήγορση του εγκεφάλου. Όταν οι νευρώνες είναι ενεργοί και παράγουν ορεξίνη, είμαστε ενεργητικοί γεμάτοι ζωντάνια. Όταν καταστέλλεται η λειτουργία των νευρώνων αυτών τότε είμαστε ληθαργικοί και νιώθουμε υπνηλία. Αυτό το νευροπεπτίδιο είναι γνωστό ότι εμπλέκεται, επίσης,  σε σπάνιες διαταραχές του ύπνου όπως η ναρκοληψία.