Η παρακεταμόλη μειώνει τη θλίψη αλλά και την ευχαρίστηση

Τα δημοφιλή αναλγητικά και αντιπυρετικά παυσίπονα μπορούν να μειώσουν όχι μόνο τον πόνο αλλά και τα συναισθήματά μας. Αυτό ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Psychological Science» και σύμφωνα με αυτή η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει τα συναισθήματα της ευτυχίας και της λύπης.

Η ακεταμινοφαίνη χρησιμοποιείται για περισσότερο από 70 χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τέτοιες ιδιότητες. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ακεταμινοφαίνη δεν επιδρά μόνο σε σωματικό, αλλά και σε ψυχολογικό πόνο. Μάλιστα η μελέτη προχωρά ένα βήμα παραπάνω δείχνοντας επίσης ότι μειώνει το πόσο οι χρήστες αισθάνονται πραγματικά θετικά συναισθήματα.

Στην έρευνα, συμμετέχοντες που λάμβαναν παρακεταμόλη ανέφεραν λιγότερο δυνατά συναισθήματα όταν είδαν πολύ ευχάριστες και πολύ ενοχλητικές φωτογραφίες σε σύγκριση με όσους λάμβαναν placebo.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο Geoffrey Durso η χρήση παυσίπονων μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές που νομίζαμε έως σήμερα. Ο επίκουρος καθηγητής Baldwin Way, πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα μπορεί ενδεχομένως να έχουν επίδραση στην ψυχολογική θεωρία. Σημαντική ερώτηση στην ψυχολογική έρευνα είναι αν οι ίδιοι βιοχημικοί παράγοντες ελέγχουν τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν σε θετικά και αρνητικά γεγονότα στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ακεταμινοφαίνη μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των ανθρώπων και όχι μόνο για τα πράγματα που έχουν συναισθηματικό περιεχόμενο.


  • Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν άλλα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη έχουν το ίδιο αποτέλεσμα
  • Η Ακεταμινοφαίνη, σε αντίθεση με πολλά άλλα αναλγητικά, έχει ασθενή αντιφλεγμονώδη δράση
  • Πρόκειται για μη ναρκωτική ουσία, γνωστή και με την εμπειρική ονομασία παρακεταμόλη
  • Χρησιμοποιείται σε ήπιας ή μέτριας έντασης πόνους και χρησιμοποιείται από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ.