Ραγδαία εξάπλωση καταγράφουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσούντων να φέρουν την υπο-παραλλαγή της Omicron 1 (υποπαραλλαγή ΒΑ.1), την Omicron 2 (ΒΑ.2), η οποία χαρακτηρίζεται ως υπερμεταδοτική και έχει υπερκεράσει όλες τι άλλες παραλλαγές.

Η επιδημιολογική εικόνα έχει επιδεινωθεί δραματικά με την  Ο2 να “χτυπά”, σε αυτήν τη φάση, τα άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία βρέθηκαν σε χώρους διακέδασης, κλειστούς και ανοιχτούς, τις ημέρες της Αποκριάς.

Τις τελευταίες 15 μέρες τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν κατά 34%, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα 7 έως 13 Μαρτίου 2022 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις δεκατρείς (9/13) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ)του ΕΟΔΥ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (+643%), στα Χανιά (+163%), στο Ρέθυμνο (+146%) και στην Κέρκυρα (+68%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα (+12%), στην Αττική (+20%), στο Βόλο (+26%), στη Λάρισα (+30%) και στη Θεσσαλονίκη (+30%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Ξάνθη (+2%), στο Ηράκλειο (+7%) και στην Αλεξανδρούπολη (+10%). Οριακή πτωτική τάση  παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-29%).

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης , τόνισε πως πλέον η παραλλαγή “Ομικρον 2” είναι σε έξαρση, ενώ η “Δέλτα” έχει εξαφανιστεί, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση, και 8 στους 10 δεν έχουν συμπτώματα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει σαφέστατη έξαρση κι ότι βρισκόμαστε σε έναν συντελεστή μετάδοσης, το περίφημο R, πάνω από τη μονάδα, που σημαίνει ότι μεγαλώνει λίγο η επιδημία”.

Η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί δραματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να σημειώνει υψηλά ποσοστά  ρεκόρ με περισσότερα από 250.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Η Γαλλία, η Ελβετία, η Ιταλία και η Ολλανδία βλέπουν επίσης τις μολύνσεις από την Covid να έχουν αυξητικές τάσεις λόφω της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό και την εξάπλωση της υπο-παραλλαγής Οmicron2.

Την ίδια ώρα, όλη η διεθνής επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, καθώς ακόμη και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και 4ης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η ανοδική τάση στους δείκτες της πανδημίας υποδηλώνει τη διαρκή και ανθεκτική παρουσία του κορωνοϊού στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η δήλωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, ότι «στο βιβλίο της πανδημίας covid-19 υπάρχουν ακόμη πολλά να γραφτούν».