Ποιο λάδι είναι καλύτερο για τηγάνισμα;

Το τηγάνισμα των τροφών έχει κατηγορηθεί ,εδώ και χρόνια, για τις βλάβες που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου. Αν και το συχνό τηγάνισμα των τροφών πρέπει να αποφεύγεται, αφού δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινό και έχει αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, ωστόσο μπορούμε να υποκύψουμε στον πειρασμό και να απολαύσουμε τις αγαπημένες τηγανιτές πατάτες ή τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες-πάντα με μέτρο. Μια ανησυχία σχετική με το τηγάνισμα είναι το πόσο πρέπει να ζεσταθεί το λάδι και πόσο σύντομα θα αρχίσει να «καπνίζει» ώστε να προκαλέσει χημική οξείδωση. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται, οι λιπαρές ύλες μέσα στο λάδι οξειδώνονται, σχηματίζονται τα υπεροξείδια (χημικές ενώσεις) που σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Πως λοιπόν θα απολαύσουμε τα τηγανητά φαγητά που μας αρέσουν χωρίς τύψεις;

Φυσικά, στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ένα λειτουργικό τρόφιμο, πλούσιο σε βιοενεργά υλικά. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται –με μέτρο λόγω θερμιδικής αξίας- ωμό, καθώς με το μαγείρεμα ή το τηγάνισμα χάνονται ορισμένα από τα ευεργετικά συστατικά του. Έτσι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε λίγο ελαιόλαδο αρχικά και να προσθέτουμε το υπόλοιπο στο τέλος του μαγειρέματος. Το ελαιόλαδο είναι η καταλληλότερη λιπαρή ύλη για τηγάνισμα αφού είναι πιο ανθεκτικό στη θερμοκρασία 170 – 180 βαθμούς Κελσίου του τηγανίσματος λόγω του ότι είναι πλούσιο στο μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ και σε φυσικά αντιοξειδωτικά.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες επιλογές, που πρέπει να επισημάνουμε ότι συστήνονται κυρίως από ξένες χώρες λόγω έλλειψης καλού ελαιόλαδου.

Όπως αναφέρουν διατροφολόγοι ένα από τα πιο υγιεινά έλαια, με μια λεπτή, χλοώδη γεύση, είναι η ελαιοκράμβη. Το κραμβέλαιο έχει 6% περισσότερο κορεσμένο λίπος σε σύγκριση με το ελαιόλαδο που έχει 14,3%. Περιέχει επίσης δέκα φορές την ποσότητα των ω-3 λιπαρών οξέων και 50% περισσότερη βιταμίνη Ε. Η ελαιοκράμβη είναι κατάλληλη για σωτάρισμα ή τηγάνισμα λαχανικών.

Το έλαιο καρύδας κάνει για τις τηγανιτές πατάτες και έχει πιο υγιή «κορεσμένα» λιπαρά. Εξάγεται από την λευκή σάρκα της καρύδας, γεγονός που σημαίνει ότι περιέχει 50% λαυρικό οξύ, ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ σε στέρεα μορφή σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σάλτσες ή σαλάτες. Το έλαιο καρύδας αντέχει στη θερμότητα και έτσι είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Έχει σημειωθεί ότι η τακτική κατανάλωση ελαίου καρύδας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών. Παρόλο που περιέχει 86,5% κορεσμένα λιπαρά, έρευνες δείχνουν ότι το κορεσμένο λίπος στη καρύδας μπορούν να μεταβολιστεί πιο γρήγορα από τον οργανισμό και είναι λιγότερο πιθανό να αποθηκευτεί ως λίπος. Ωστόσο, προτείνετε η χρήση του με φειδώ.

Ένα άλλο λάδι που δεν γνωρίζουμε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες είναι το καρυδέλαιο, το οποίο βγαίνει καθαρά και μόνο από την ψίχα του καρυδιού. Με χρήσιμες ποσότητες λιπαρών οξέων, το καρυδέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών. Είναι αρκετά νόστιμο αλλά ευαίσθητο. Αγοράστε μικρές φιάλες και φυλάξτε τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, γιατί ταγγίζει εύκολα.

Για το ψήσιμο, χρησιμοποιείστε λάδι από σπόρους κάνναβης, αλλά και τους ίδιους τους σπόρους. Είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής τροφή το τελευταίο καιρό και στην Ελλάδα. Έχει τα περισσότερα ποσοστά σε απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, 6 και 9 σε σχέση με άλλα έλαια, και το μισό κορεσμένο λίπος από το ελαιόλαδο. Μία κουταλιά παρέχει 94% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα , ή dressing σε σαλάτα. Είναι από τις πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, αν και η γεύση μπορεί να μην είναι όλα τα γούστα. Τους σπόρους κάνναβης μπορείτε να τους φάτε με γιαούρτι και αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, ή να τους διαλύσετε μέσα σε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.

Λάδι από πίτουρο ρυζιού., είναι μια συμπυκνωμένη μορφή των πολυτιμότερων μερών του πυρήνα του ρυζιού. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελεί φυτική πηγή πρωτεϊνών και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγνήσιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β καθώς και τις βιταμίνες Α , Ε και Κ. Λόγω της βιταμίνης Ε, περιέχει και φερουλικό οξύ, που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα φυτών όπως το στάρι,, το καλαμπόκι, το σπανάκι, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθώντας στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των ασθενειών. Δεν περιέχει γλουτένη και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.