“Πείτε αντίο στην ΠΣ στέλνοντας ένα φιλί” (KissGoodbyeToMS). Αυτός είναι το μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης αλλά και της εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων, μέσω δωρεών, για την ενίσχυση της έρευνας και της θεραπείας της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Το σύνθημα της εκστρατείας είναι “Πες αντίο στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με ένα φιλί.”  Στόχος της καμπάνιας KissGoodbyeToMS είναι η δημιουργία μιας θετικής διάθεσης για την αντιμετώπιση της ΠΣ και η οικονομική ενίσχυση της έρευνας των θεραπειών της νόσου.  Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας υιοθέτησε τα μηνύματα της καμπάνιας KissGoodbyeToMS εκπροσωπώντας τη χώρα μας διεθνώς και συμμετέχοντας αποκλειστικά στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια.

Η καμπάνια KissGoodbyeToMS ξεκίνησε από την μακρινή Αυστραλία.H ιδέα της δημιουργίας της ευρηματικής αυτής εκστρατείας ανήκει στην MS Research Australia, έναν δραστήριο οργανισμό που ενώνει τις πρωτοβουλίες των μεγαλύτερων ερευνητικών πανεπιστημιακών κέντρων της χώρας.Μέσω της συνεργασίας της MS Research Australia και των πανεπιστημίων προωθείται η έρευνα για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης -συγκεκριμένα, τη βελτίωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων αλλά και τον εντοπισμό των αιτίων που προκαλούν τη νόσο,

Εάν θέλετε να συμβάλετε στην οικονομική ενίσχυση της εκστρατείας KissGoodbyeToMS, επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο τηλέφωνο 2310-949.909, ή μπείτε στο site http://kissgoodbyetoms.gr/.

Τι είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης, απομυελινωτική κατάσταση η οποία επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Προσβάλλει κυρίως νεαρούς ενήλικες, εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες σε αναλογία περίπου 2:1 σε σχέση με τους άνδρες και έχει μια επίπτωση στον πληθυσμό από 2-150 άτομα στα 100.000, ένα μέγεθος που ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα ή τον υπό εξέταση πληθυσμό.

 Πώς προκαλείται;

Παρόλο που είναι γνωστά αρκετά στοιχεία από την παθοφυσιολογία της ΠΣ, τα αίτιά της δεν είναι ακόμα γνωστά. Θεωρείται πιο πιθανό ότι πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως πρόκειται για μια μεταβολική ασθένεια ενώ υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί και να προκαλείται από κάποιον ιό.

 Με τι τρόπο εμφανίζεται;

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να έχει διάφορες μορφές, με νέα συμπτώματα να εμφανίζονται είτε σε επεισόδια κρίσεων (υποτροπιάζουσα μορφή), είτε να πληθαίνουν σταδιακά με το χρόνο (προοδευτική μορφή). Τα συμπτώματα σχετίζονται με προβλήματα όρασης, δυσκολία στην κίνηση, νοητικές διαταραχές ή αίσθημα κόπωσης -μεταξύ πολλών άλλων.

 Πώς αντιμετωπίζεται;

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα φάρμακα τα οποία μπορούν να επιβραδύνουν την πορεία της ΠΣ και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η άσκηση και η έγκαιρη θεραπεία θεωρούνται ως δύο από τους σημαντικότερους τρόπους για την αντιμετώπιση της ΠΣ και την επιβράδυνσή της. Η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας ακόμα τρόπος για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.