Είναι ευρέως γνωστό πως τα αυξημένα επίπεδα άγχους στον εργασιακό χώρο μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και ιδιαίτερα σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά επεισόδια. Πρόσφατη, ωστόσο μελέτη συνδέει το άγχος στην εργασία με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδίως για τις γυναίκες.

Κινέζοι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από έξι μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 135.000 άνθρωποι. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ εργασιακού άγχους και πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Εξετάστηκαν δύο ψυχολογικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας: 1) Η πίεση χρόνου του εργαζόμενου, το ψυχικό και διανοητικό φορτίο όπως και το επίπεδο των ευθυνών, και 2) ο έλεγχος των αποφάσεων τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θέσεις εργασίας με υψηλές απαιτήσεις και μικρό έλεγχο επί του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως σερβιτόρες ή νοσηλεύτριες, συνδέθηκαν με 22% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με θέσεις εργασίας λιγότερο απαιτητικές αλλά με υψηλό έλεγχο επί του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως αρχιτέκτονες ή φυσικοί επιστήμονες. Τα αποτελέσματα ήταν εντονότερα για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι γυναίκες ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι απαιτητικές θέσεις εργασίας και υψηλού ελέγχου, όπως δάσκαλος ή μηχανικός, ή εκείνες με λιγότερες απαιτήσεις και λιγότερο έλεγχο, όπως χειρωνακτικές εργασίες, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με θέσεις εργασίας χαμηλόβαθμων στελεχών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, προσθέτει, με τα αποδεικτικά στοιχεία της, ότι το άγχος και ιδιαίτερα το εργασιακό, είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό το άγχος να προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.