Καταπολεμήστε τις άφθες και τα έλκη στο στόμα

Τρόποι για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα

Οι πληγές στο εσωτερικό του στόματος ή στα μάγουλα ή στη γλώσσα, μπορούν να προκληθούν από βλάβη στο βλεννογόνο του στόματος, από την κατανάλωση ζεστών φαγητών, από δάγκωμα, ή ακόμα και από τριβή των δοντιών. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι έλλειψης σιδήρου αλλά και βιταμίνης B12. Το μυστικό για την καταπολέμηση του πόνου και των συμπτωμάτων είναι η ισορροπημένη διατροφή. Πχ τα καυτερά φαγητά ή η σοκολάτα επιδεινώνουν την κατάσταση γι’ αυτό προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής ώστε να εντοπίσετε ποια φαγητά προκαλούν το πρόβλημα.

Καλό θα είναι επίσης να διαβάσετε τα συστατικά της οδοντόκρεμάς σας κι αν περιέχει λαουρυλοθειικό νάτριο (sodium lauryl sulfate), ένα αλλεργιογόνο συστατικό, να την αντικαταστήσετε.

Θεραπεία: Τα αντισηπτικά τζελ μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα καθώς βοηθούν στο σχηματισμό ενός προστατευτικού στρώματος γύρω από τις άφθες ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και στοματικό διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη, ουσία που είναι αντιφλεγμονώδης και βοηθά στη μείωση των βακτηρίων.

Λάβετε βιταμίνη C, καθώς είναι γνωστό ότι βοηθά στη διαδικασία επούλωσης των πληγών αλλά δε θα πρέπει να κάνετε κατάχρηση γιατί θα φέρετε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.