Κεφαλαλγίες: Ένα σύνθετο πρόβλημα υγείας με κοινωνικές προεκτάσεις.

 

Ο πονοκέφαλος, η κεφαλαλγία πιο επιστημονικά, είναι και σύμπτωμα είναι και νόσημα. Και μάλιστα χρόνιο γιατί ένας ασθενής που πάσχει από πονοκεφάλους, πάσχει όλη του τη ζωή.

Οι ασθενείς με κεφαλαλγία, όπως τονίζει ο υπεύθυνος του Ιατρείου Κεφαλαλγίας που λειτουργεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, επικ. Καθηγητής Νευρολογίας Δημήτρης Φωτίου, έρχονται αντιμέτωποι με ένα τριπλό πρόβλημα. Αφενός μεν ο κοινωνικός περίγυρος -που πρέπει να στηρίζει έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα -, δεν αντιλαμβάνεται το βάρος αυτού του συμπτώματος, τους λόγους για τους οποίους ο ασθενής γίνεται αντιπαραγωγικός και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του, και έτσι δεν είναι υποστηρικτικός. Αφετέρου και οι γιατροί δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι με την έννοια της κεφαλαλγίας και αυτό εντείνει το πρόβλημα των ασθενών.

Πολλοί παθολόγοι, επισημαίνει ο κ. Φωτίου, αγνοούν τις σωστές θεραπείες για την κεφαλαλγία. Ακόμη και στην τηλεόραση, μέσα από διαφημίσεις προτείνεται ένα απλό αναλγητικό, που είναι εντελώς λάθος θεραπεία. Όλο αυτό το πρόβλημα γιγαντώνεται από το ίδιο το κράτος το οποίο αγνοεί το πραγματικό πρόβλημα αυτών των ασθενών και δεν χορηγεί άδειες, όπως δικαιούνται όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Επίσης οι ασθενείς πληρώνουν τα φάρμακά τους με κανονική συμμετοχή και δυστυχώς τα φάρμακα για τις σύγχρονες θεραπείες της κεφαλαλγίας είναι ακριβά.

Στο ερώτημα πότε μια κεφαλαλγία χαρακτηρίζεται χρόνια, ο κ. Φωτίου αναφέρει πως όταν ένας ασθενής έχει συμπτώματα περισσότερα από 6 με 7 φορές το χρόνο, ή περίπου μια φορά το μήνα.

Οι ημικρανίες, από την πλευρά τους, είναι ένα είδος κεφαλαλγιών που αφορά τον πόνο στο ήμισυ του κεφαλιού , -αν και όχι πάντα-και μπορεί να σχετίζεται με κάποια άλλα πρόδρομα συμπτώματα όπως διαταραχές όρασης, αλλαγή του θυμικού, μια αλλαγή στη διάθεση, τα οποία υπάρχουν σαν συμπτώματα πριν από την κεφαλαλγία και ονομάζονται αύρα. Στη συνέχεια έρχεται η ημικρανική κρίση όπου ο ασθενής πονά ιδιαίτερα.

Οι αιτίες για τις οποίες προκαλούνται κεφαλαλγίες είναι πολλές, αλλά μέχρι στιγμής τα πραγματικά αιτία δεν έχουν βρεθεί.

«Υπάρχουν πολλές θεωρίες αλλά καμιά από αυτές δεν έχει αποδειχθεί» υπογραμμίζει ο καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ. Μπορεί να οφείλονται στη διατροφή, όπως πχ τα τυριά ή κάποια μυρωδικά που μπορεί να αυξήσουν την κεφαλαλγία, ή κάποιες συνήθειες που ενδεχομένως να την επιδεινώνουν. Σε ότι αφορά την ημικρανία, είναι ένα νόσημα που έχει δείξει ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Ο κ. Φωτίου συνιστά σε ανθρώπους που υποφέρουν από κεφαλαλγία πάνω από δύο φορές το χρόνο, να επισκεφθούν ένα ιατρείο κεφαλαλγίας και αυτό γιατί υπάρχουν ασθενείς που έχουν μια απλή κεφαλαλγία και ασθενείς που έχουν χρόνιο νόσημα. Για να γίνει αυτή η ταξινόμηση πρέπει να καταφύγει κάποιος σε ένα κέντρο κεφαλαλγίας.

Οι συμβουλές που συστήνονται σε όλους τους ασθενείς που υποφέρουν από κεφαλαλγίες, είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας, την ψυχική υγεία μας, που σημαίνει να έχουμε μια σωστή ψυχολογία, να προσέχουμε το συναίσθημά μας, να μη θυμώνουμε και νευριάζουμε, αλλά και να ασκούμε και τον εγκέφαλό μας δηλαδή να διαβάζουμε ένα 15λεπτο ή 30λεπτο κάτι που μας ευχαριστεί. Αν αυτό το πρόγραμμα το κλείσουμε με καθημερινή ήπια άσκηση και τηρήσουμε τις παραπάνω συμβουλές τότε δεν έχουμε πολλά πράγματα να φοβηθούμε.