Ερευνητική ομάδα στο νοσοκομείο Sunnybrook του Καναδά, διερεύνησε το ενδεχόμενο η Εν τω Βάθει Εγκεφαλική Διέγερση, ή όπως είναι γνωστή διεθνώς η τεχνική με  τον όρο D.B.S (Deep Brain Stimulation) μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των πιο δύσκολων περιπτώσεων διαταραχής χρήσης αλκοόλ, μια χρόνιας εγκεφαλικής νόσου που συνδέεται με τον εθισμό και χαρακτηρίζεται από την καταναγκαστική κατανάλωση αλκοόλ.

Η εν τω Βάθει Εγκεφαλική Διέγερση (DBS) εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια στις περιπτώσεις διαχείρισης διαταραχών της κίνησης και σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ιδιοπαθής τρόμος, στον τρόμο ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, στη δυστονία και σε ασθενείς με δυσκινησίες. Εφαρμόζεται, επίσης, και σε ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η επιληψία και ο χρόνιος πόνος.

Στην Φάση 1 των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από τους επιστήμονες του Sunnybrook εξετάστηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του DBS στη διαταραχή χρήσης αλκοόλ  και σε περιπτώσεις όπου οι συμβατικές θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα δεν είχαν λειτουργήσει για έναν ασθενή.

Κατά τη διαδικασία της DBS, η ομάδα εμφύτευσε χειρουργικά δύο ηλεκτρόδια στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την επεξεργασία του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η περιοχή αυτή, των ανατομικά εντοπισμένων εγκεφαλικών πυρήνων, τείνει να είναι υπερβολική σε όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στην επιθυμία να καταναλώσουν αλκοόλ. Με τη διέγερσή του εγκεφάλου η δραστηριότητα μειώνεται. «Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιέγραψαν ότι όταν πίνουν, δεν είναι τόσο ευχάριστο όσο πριν. Το θεωρούν περισσότερο ως μια αγγαρεία. Έτσι, είναι εφικτό, να σπάσουν τα δεσμά του αλκοόλ», εξηγεί ο Dr. Peter Giacobbe, επικεφαλής της ψυχιατρικής ομάδας της κλινικής μελέτης.

Η DBS, η οποία εφαρμόζεται και σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας μας, είναι μια συνδυασμένη νευροχειρουργική και νευροφυσιολογική μέθοδος θεραπευτικής ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου με εμφύτευση ηλεκτροδίου. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν βηματοδότη εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κλινικής δοκιμασίας Dr. Nir Lipsman,  υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση, ενώ μέχρι στιγμής, τέσσερα άτομα έχουν υποβληθεί στη διαδικασία και δύο ακόμη έχουν εγγραφεί στη δοκιμασία. Η ομάδα έλαβε άδεια να επεκτείνει τη δοκιμή σε ακόμη 10 ασθενείς. Μια τέτοια θεραπευτική προσέγγιση μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από διαταραχή κατανάλωσης αλκοόλ, όπως και στον αποστιγματισμό τους από τη σύνδεσή με ψυχικές ασθένειες και εθισμούς. Όπως τονίζει ο Δρ. Giacobbe  «μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές είναι παθήσεις του εγκεφάλου, όχι διαφορετικές από τη νόσο του Πάρκινσον ή την επιληψία».

 

Πηγή: Sunnybrook-magazine