Κοινός ο μηχανισμός για τις Διαταραχές Προσοχής και Διατροφής στα παιδιά

Τα παιδιά που έχουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ADHD) είναι πιθανό να αναπτύξουν στο μέλλον κάποια διατροφή διαταραχή, όπως υπερφαγία, η οποία συναντάται κυρίως σε ενήλικες, αναφέρουν έρευνες από το νοσοκομείο Παίδων Johns Hopkins των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα βρήκαν τον κοινό βιολογικό μηχανισμό που συνδέει τις δύο αυτές διαταραχές και ευελπιστούν να αναπτύξουν μια θεραπεία που θα έχει αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις.

Αν και πολλά παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής υπέρ-κινητικής προσοχής όταν βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χάσουν βάρος, ωστόσο το σύνδρομο αυτό συσχετίζεται με το υπερβολικό σωματικό βάρος και την παχυσαρκία. Η αιτία του υπερβολικού βάρους, παραμένει ασαφής, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της παρορμητικότητας και των αυθόρμητων ή υπερ-δραστήριων συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν την ADHD και την απώλεια ελέγχου της όρεξης και της κατανάλωσης φαγητού.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες να έχουν διατροφική διαταραχή ήταν 12 φορές υψηλότερα για τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ADHD, σε σύγκριση με εκείνα χωρίς το σύνδρομο. Επιπλέον, όσα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είχαν διατροφική διαταραχή είχαν παράλληλα επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο ελλειμματικής υπέρ-κινητικής προσοχής, σε σχέση με τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά χωρίς διατροφική διαταραχή. Τα παιδιά που εμφανίζουν και τα δύο σύνδρομα, όπως τονίζουν οι ερευνητές μπορεί να έχουν έναν κοινό υποκειμενικό παράγοντα κινδύνου, όπως η γενετική προδιάθεση στην αυθόρμητη και υπερ-δραστήρια συμπεριφορά.