Η θεραπεία ασθενών υψηλού κινδύνου με Covid-19 με το αντικαταθλιπτικό φλουβοξαμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παρατεταμένης νοσηλείας έως και κατά ένα τρίτο, έδειξε μεγάλης κλίμακας μελέτη.


Το αντικαταθλιπτικό φάρμακο,  fluvoxamine (φλουβοξαμίνη), μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες ασθενών που έχουν προσβληθεί από COVID-19 και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών μορφών της νόσου, αναφέρει πόρισμα μεγάλης κλινικής δοκιμής.

“Η φλουβοξαμίνη, ένα φάρμακο που υπάρχει ήδη και το κόστος του είναι χαμηλό, μειώνει τον κίνδυνο να υπάρξει ανάγκη για προηγμένη φροντίδα σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου”, συμπεραίνουν οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet Global Health, επιστημονικό περιοδικό που συνδέεται με την επιθεώρηση αναφοράς Lancet, αλλά αποτελεί ξεχωριστή έκδοση.

 Η φλουβοξαμίνη χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές και επιλέχθηκε για δοκιμή λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.

 Οι ερευνητές διεξήγαγαν δοκιμές σε περίπου δέκα νοσοκομεία στη Βραζιλία για να αξιολογήσουν αν το φάρμακο αυτό επιτρέπει να αποφευχθούν οι νοσηλείες ασθενών που προσβλήθηκαν από COVID-19 και το έλαβαν γρήγορα. Χορηγήθηκε σε σχεδόν 1.500 εξωτερικούς ασθενείς με Covid-19.  
Οι ασθενείς αυτοί παρουσίαζαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου: ήταν άνω των 50 ετών, κάπνιζαν, ήταν διαβητικοί, δεν είχαν εμβολιαστεί κλπ. Στην μελέτη αυτή υπολογίστηκε πόσοι ασθενείς από κάθε ομάδα χρειάστηκε εν τέλει να νοσηλευτούν έπειτα από 28 ημέρες ή χρειάστηκε σε μία περίπτωση να παραμείνουν για περισσότερο από έξι ώρες σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών. Από τα 741 άτομα που έλαβαν φλουβοξαμίνη, τα 79 – λίγο περισσότερο από το 10% – είχαν παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο.
Οι ερευνητές, αναφέρουν στη μελέτη τους ότι η χορήγηση φλουβοξαμίνης είχε ως αποτέλεσμα μια σχετική μείωση των νοσηλειών κατά 32%. «Ο Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για άτομα σε χώρες με χαμηλούς πόρους και περιορισμένη πρόσβαση σε εμβολιασμούς», δήλωσε ο Έντουαρντ Μιλς του Πανεπιστημίου McMaster,  ένας από τους κύριους ερευνητές. 
«Ο εντοπισμός φθηνών, ευρέως διαθέσιμων και αποτελεσματικών θεραπειών κατά του Covid-19 έχει επομένως μεγάλη σημασία και η επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα και έχουν καλά κατανοητά προφίλ ασφάλειας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» τόνισε.

Προηγούμενες μελέτες άφηναν ήδη ελπίδες ότι η φλουβοξαμίνη παρουσιάζει ένα τέτοιο ενδιαφέρον όσον αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά είχαν γίνει σε μικρά δείγματα και η μεθοδολογία τους καθιστούσε τα πορίσματά τους πολύ αβέβαια.

ΠΗΓΗ: The Lancet
( Effect of early treatment with fluvoxamine on the risk of emergency care and hospitalization among patients with COVID-19: the TOGETHER randomized, platform clinical trial)