Με το πρόγραμμα των εμβολιασμών να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση  τον τελευταίο μήνα για την πρώτη δόση -και λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους- και την ίδια ώρα να προγραμματίζονται τα ραντεβού για την  αναμνηστική δόση, φαίνεται πως όσοι έχουμε μπει στην τρίτη δόση είμαστε περισσότερο ενημερωμένοι και ίσως… λιγότερο φοβισμένοι για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν.

Ωστόσο δε φεύγει από το μυαλό ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα και οι παρενέργειες από  τα ενισχυτικά εμβόλια, ειδικά σε περιπτώσεις όπου αναμένεται να γίνει πιθανό διαφορετικό σχήμα εμβολιασμού από το αρχικό.

Δείτε λοιπόν ποιες είναι οι παρενέργειες των ενισχυτικών εμβολίων κατά της Covid-19, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, που δημοσίευσε λίστα με τα πιθανά συμπτώματα.

Pfizer

Σύμφωνα με τα δεδομένα το 63,7% των εμβολιασθέντων είχε κόπωση, το 48,4% υπέφερε από πονοκεφάλους και το 39,1% ένιωθε μυϊκό πόνο.

Τα περισσότερα συμπτώματα ήταν ήπια ή μέτρια.

Moderna

Σύμφωνα με τον FDA οι παρενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες με αυτές της αρχικής δόσης. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις.

Οίδημα ή πόνος στο σημείο της ένεσης.

Κούραση.

Πονοκέφαλο.

Ρίγη ή πυρετός.

Διογκωμένοι λεμφαδένες

Άλλες παρενέργειες 

Ορισμένα άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε από το αναμνηστικό εμβόλιο, είναι:

  • Έντονος πόνος στο χέρι και στο σημείο της ένεσης.
  • Αίσθημα κόπωσης, κούρασης
  • Πονοκέφαλος.
  • Πόνοι στο σώμα
  • Γενική αδιαθεσία.