Γιατί κουράζεται ο εγκέφαλος όταν αθλούμαστε;

Τα οφέλη στην υγεία από την καθημερινή άσκηση, όπως τονίζουν επανειλημμένα οι ειδικοί είναι πολλαπλά. Να όμως που πρόσφατη μελέτη ερευνητών του τμήματος Νευροεπιστημών και Φαρμακολογίας αποδεικνύει ότι η άσκηση κουράζει τον εγκέφαλο.

Βέβαια αναφέρονται στην επίπονη άσκηση και φέρνουν ως παράδειγμα τους μαραθωνοδρόμους, που ενώ βρίσκονται λίγο πριν από τη γραμμή τερματισμού ξαφνικά καταρρέουν στο έδαφος. Όλοι πιστεύουμε ότι είναι από την κούραση των μυών, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα σήμα που στέλνει ο εγκέφαλος στους μυς ότι υπάρχει μια «κεντρική κόπωση» του οργανισμού κι ότι πλέον είναι αδύνατον να συνεχίσουμε.

Αυτή η νέα ανακάλυψη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τους επιστήμονες στην εξεύρεση τρόπων για τον έλεγχο της σεροτονίνης που είναι νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης συνδέονται και με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Μάλιστα όπως λένε οι ερευνητές τα σήματα που δίνει ο εγκέφαλος , αν αναλυθούν σωστά μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της χρήσης αναβολικών από τους αθλητές, ενώ προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τονίζουν ότι αν κατανοηθεί ο ακριβής μηχανισμός τότε μπορεί να δημιουργήσουν φάρμακα που θα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ασθένειες, όπως την εγκεφαλική παράλυση και τη σπαστικότητα και να μάθουν περισσότερα για τη δράση των αντικαταθλιπτικών.