Το κρασί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον άνθρωπο, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια ανέφερε πριν από χιλιάδες χρόνια ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης.

Και είναι αλήθεια ότι όλοι γνωρίζουμε, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες,  ότι η κατανάλωση κρασιού και  ειδικότερα κόκκινου, έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία.

Ο οίνος, όπως και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν εξέχουσα θέση στη μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται το κατάλληλο διατροφικό μοντέλο για να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Δεδομένου, όμως, ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια πραγματική απειλή, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα οφέλη του κρασιού για την υγεία της καρδιάς συνδέονται μόνο με τη χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη οίνου, δηλαδή όχι περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες. Έτσι, το κόκκινο κρασί συχνά προαναγγέλλεται ως μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά, αλλά φαίνεται πως δεν είναι τόσο απλό, αφού μπορεί να προσφέρει οφέλη, έχει όμως και παρενέργειες.

Παν μέτρον άριστον λοιπόν και διαβάστε παρακάτω τα μοναδικά οφέλη και ιδιότητες του οίνου στην καρδιακή υγεία, αλλά και κάποιες ενδεχόμενες παρενέργειες από την αυξημένη κατανάλωση:

  1. Αυξάνει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης.

Ένας από τους τρόπους για την ενίσχυση των επιπέδων HDL («καλής») χοληστερόλης και την υγεία της καρδιάς είναι η ελαφριά έως μέτρια πρόσληψη κρασιού. Το κόκκινο κρασί θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς μπορεί να ενισχύσει την HDL, ενώ οι πολυφαινόλες του έχουν συνδεθεί σε ορισμένες μελέτες ότι βοηθούν στη μείωση των επιβλαβών, μικρών πυκνών σωματιδίων LDL (“κακών”) που είναι γνωστό ότι προκαλούν στεφανιαία νόσο.

  1. Κάνει τα αιμοπετάλια του αίματός σας λιγότερο «κολλώδη».

Μελέτες δείχνουν ότι η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση και την πήξη των αιμοπεταλίων, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

  1. Μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου κρασιού από αυτό που συνιστάται μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον καρδιακό παλμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αρρυθμίες. Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, κολπικό πτερυγισμό, (υπερκοιλιακή ταχυκαρδία) αρκετούς τύπους ταχυκαρδίας και άλλες αρρυθμίες.

Στη διάσημη και συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα μελέτη Framingham Heart Study*, οι ερευνητές ανέφεραν στο American Journal of Cardiology ότι η κατανάλωση αλκοόλ άνω των 36 γραμμαρίων την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 34%.

  1. Ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπέρταση, περιφερική αγγειακή νόσο και εγκεφαλικό. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction, η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης με τρόπο δοσοεξαρτώμενο. Όταν καταναλώνονται 50 γραμμάρια αιθανόλης την ημέρα, ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται κατά 70% και με 100 γραμμάρια αιθανόλης την ημέρα ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται κατά 250%.

  1. Μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά.

Η κατάχρηση αλκοόλ έχει τοξική επίδραση στα ανθρώπινα όργανά, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς. Η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια αποδυναμώνει και λεπταίνει τον καρδιακό μυ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αντλεί αίμα αποτελεσματικά και να οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με έρευνα στο World Journal of Cardiology, μία από τις αιτίες αυτής της πάθησης είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της ασθένειας είναι η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ. Σε πολλές περιπτώσεις, εάν η ασθένεια έχει προχωρήσει πολύ, η βλάβη στον καρδιακό μυ είναι μη αναστρέψιμη.

 

* Η μελέτη Framingham Heart Study ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην πόλη Framingham των ΗΠΑ. Αποτέλεσε την πρωτοπόρο επιδημιολογική μελέτη αναφορικά με την καρδιαγγειακή νόσο και συνεισέφερε στην αποτίμηση και κατανόηση των παραγόντων κινδύνου εκδήλωσης της με βάση κλασικούς παράγοντες, όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα κ.ά. Η μελέτη ξεκίνησε με 5.209 ενήλικες κατοίκους του Framingham και τώρα βρίσκεται στην τρίτη γενιά των συμμετεχόντων.