Λάδι κολοκυθόσπορου: το θαυματουργό προϊόν

Τα τελευταία χρόνια αναζητούμε όλο και περισσότερες λύσεις για την ομορφιά και την υγεία μας από το φαρμακείο της φύσης.

Ο κολοκυθόσπορος μεταξύ των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων του, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, Κ Ε και σεληνίου, όπως και μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Το λάδι, που περιέχει, μεταξύ 40-50%, είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Όπως ακριβώς το λάδι καρύδας, έτσι και το λάδι από τους σπόρους της κολοκύθας μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση και λάμψη του δέρματος και στην ενίσχυση της τριχοφυΐας και των μαλλιών δίνοντας στιλπνή και λαμπερή υφή. Επίσης, φαίνεται ότι έχει παρόμοια οφέλη στην τόνωση του δέρματος. Οι υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών, συμβάλλουν στην προώθηση της φυσιολογικής δομής των κυττάρων και διατηρούν την υγρασία του δέρματος χαρίζοντάς μας ένα πρόσωπο νεανικό και κυρίως ενυδατωμένο.

Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε του κολοκυθόσπορου μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διαδικασία επούλωσης του δέρματος, να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής και των ουλών και να διατηρήσει το δέρμα ανανεωμένο και φρέσκο.

Μελέτες έχουν ακόμα διαπιστώσει ότι οι σπόροι κολοκύθας είναι ενισχυτικοί της διάθεσης, καθώς είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές τρυπτοφάνης. Ο κολοκυθόσπορος αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που μας βοηθά να βελτιώσουμε τη διάθεση μας και να αισθανθούμε χαλαροί. Επίσης η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Αυτοί οι πανίσχυροι σπόροι βοηθούν ακόμη και σε ορμονικά προβλήματα. Μας βοηθούν να νικήσουμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθώς λέγεται πως είναι πλούσια σε φυσικά φυτοοιστρογόνα, τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τους πονοκεφάλους, τον πόνο στις αρθρώσεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μια διατροφή με σπόρους κολοκύθας, φακές, ρεβίθια και σόγια, μπορεί να μειώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση, όπως οι εξάψεις.

Το σπορέλαιο κολοκύθας μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι άνδρες λόγω της περιεκτικότητας του σε ψευδάργυρο.