Μήπως ο στηθόδεσμός σας αρρωσταίνει;


Το 76% των γυναικών φοράει λάθος νούμερο σουτιέν

Οι άσχημες συνήθειες έχουν και αντίκτυπο στην υγεία μας. Υποφέρετε από πονοκεφάλους; πόνους στις αρθρώσεις; δυσπεψία; Οσφυαλγία ή από Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου; Τότε ψάξτε τον ένοχο στην… περιοχή του στήθους και συγκεκριμένα στο στηθόδεσμο που φοράτε.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της εταιρείας εσωρούχων Triumph, το 76% των γυναικών φορά λάθος νούμερο σουτιέν, παρά τις υπενθυμίσεις από τον κλάδο ένδυσης, πως οφείλουμε να μετράμε το μέγεθος τους στήθους μας.

Η πλειοψηφία των γυναικών που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε πως δεν έχει μετρηθεί για νούμερο σε στηθόδεσμο, ενώ αρκετές αποκάλυψαν πως αγόρασαν ένα σουτιέν, χωρίς να είναι το νούμερο τους επειδή τους άρεσε το χρώμα ή το σχήμα.

Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες αγόρασαν συνειδητά διαφορετικό μέγεθος, με την ελπίδα πως το στήθος τους θα διαμορφωνόταν εκ νέου και θα λάμβανε το σχήμα που ήθελαν. Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές, είχαν ως μοναδική συνέπεια τη δημιουργία προβλημάτων υγείας.

Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το λάθος μέγεθος στηθόδεσμου

Εάν ένα σουτιέν είναι πολύ σφιχτό ή μικρό μπορεί να δημιουργήσει πίεση στα νεύρα, τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τους ώμους και στον πάνω μέρος της πλάτης και αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και μουδιάσματα στα χέρια, τονίζουν οι φυσικοθεραπευτές. Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής χρήση μικρότερου μεγέθους σουτιέν έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει η κίνηση και η λειτουργία του βραχίονα, προκαλώντας παράλληλα διαρκή πόνο. Επιπλέον, μελέτες καταδεικνύουν πως τα σφιχτά σουτιέν μπορούν να προκαλέσουν εξογκώματα ή άλλες δερματολογικές παθήσεις. Συνήθως, αίτια αυτών είναι τα κουμπώματα στο πίσω μέρος του σουτιέν.

Το μεγαλύτερο μέγεθος σουτιέν προκαλεί εξίσου προβλήματα υγείας.

Φορώντας ένα σουτιέν που δεν υποστηρίζει το στήθος αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στάσης, όπως καμπούρα, Σε περίπτωση που φοράτε στηθόδεσμο μεγαλύτερο του C, τα προβλήματα φορώντας ένα χαλαρό, μη υποστηρικτικό σουτιέν μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα, όπως να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα, καθώς ασκείτε πίεση στο διάφραγμα.

Το βάρος των μαστών σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος και την καθιστική ζωή μπορεί να επιδεινώσει ακόμη και τα υπάρχοντα πεπτικά προβλήματα, όπως η καούρα και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Αν επίσης το σουτιέν είναι χαλαρό ή μη υποστηρικτικό, πολλές γυναίκες συνηθίζουν να σφίγγουν τις τιράντες, με οδυνηρά αποτελέσματα. Η παρανόηση με τις τιράντες είναι συχνή, καθώς οι γυναίκες δεν γνωρίζουν πως οι τιράντες και το σφίξιμό τους είναι το λιγότερο σημαντικό μέρος του σουτιέν. Όλη η υποστήριξη γίνεται με το ύφασμα επάνω στον θώρακα. Οι σφιχτές τιράντες το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι πίεση στους ώμους, τραβώντας αυτούς και την σπονδυλική στήλη προς τα εμπρός. Αυτές οι κινήσεις πιέζουν τα νεύρα και επηρεάζουν την ευελιξία των ώμων, ενώ οι σφιχτές τιράντες είναι και αιτία πονοκεφάλων που συνδέονται με τους μυς του αυχένα και τις αρθρώσεις.

Οι μπανέλες είναι το μέρος εκείνο του σουτιέν, που μπορεί να «σκάψει» το στήθος ή να τρίβεται επάνω στο δέρμα, προκαλώντας δυσφορία και προβλήματα στα ενθέματα μιας πλαστικής επέμβασης. Ποτέ μην φοράτε σουτιέν, από τα οποία προεξέχει η μπανέλα γιατί ο κίνδυνος τραυματισμού του στήθους είναι μεγαλύτερος.

Το στήθος δεν περιέχει κανένα μυ. Είναι κατασκευασμένο από λίπος, μαστικούς και γαλακτοφόρους αδένες, και συγκρατούνται στη θέση τους από το δέρμα και ένα δίκτυο λεπτών συνδέσμων και συνδετικών ιστών.

Αν φοράτε επίμονα ένα σουτιέν που είναι το λάθος μέγεθος που δεν υποστηρίζει το στήθος σωστά, η βαρύτητα, η εγκυμοσύνη, οι ορμόνες, οι διακυμάνσεις βάρους ακόμη και η άσκηση μπορεί να τεντώσει το δέρμα, τη δομή και τους υποστηρικτικούς συνδέσμους των μαστών περισσότερο από το συνηθισμένο και να προκαλέσει προβλήματα.