Από τις πιο σημαντικές μετρήσεις, που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, είναι για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, με στόχο την αποφυγή επιπλοκών από την υπέρταση. Πολλές φορές κατά την επίσκεψη σε ένα ιατρείο η πίεση μπορεί να είναι αυξημένη, ενώ στο σπίτι οι τιμές να είναι φυσιολογικές. Αυτό είναι το λεγόμενο σύνδρομο ή υπέρταση «της λευκής μπλούζας», που σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Υπέρτασης, ορίζεται ως η αυξημένη πίεση στο ιατρείο σε τουλάχιστον 3 επισκέψεις, ενώ εκτός ιατρείου (με 24ωρη καταγραφή της πίεσης ή με μετρήσεις στο σπίτι) η πίεση είναι φυσιολογική. Τα άτομα με υπέρταση λευκής μπλούζας, σύμφωνα πάντα με την Εταιρεία, δεν χρειάζονται φαρμακευτική θεραπεία υπό την προϋπόθεση ότι (1) η διάγνωση έχει επιβεβαιωθεί, (2) δεν υπάρχουν ενδείξεις προσβολής οργάνων-στόχων και (3) ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι μικρός.

Πως λοιπόν θα μετρήσουμε την πίεσή μας στο σπίτι ώστε να έχουμε, διαγνωστικά, ένα ορθό αποτέλεσμα και να δώσουμε στο γιατρό τις κατάλληλες πληροφορίες;

  1. Χαλαρώστε: Μετρήστε την πίεσή σας όταν είστε χαλαροί, όχι όταν περπατάτε ή βρίσκεστε σε κίνηση, έχετε κάνει γυμναστική, έχετε φάει κλπ.
  2. Βάλτε χρονοδιάγραμμα και να είστε συνεπείς: Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι προτιμότερο να γίνεται καθορισμένες ώρες της ημέρας και να αποφεύγεται τις πολύ πρωινές ώρες (5 ή 6 τα ξημερώματα) που είναι υψηλότερη. Συζητήστε με το γιατρό σας πόσο συχνά θα πρέπει να την ελέγχετε.
  3. Μέσες τιμές ενδείξεων: Συνήθως συστήνετε ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, τρεις φορές την ημέρα, στη συνέχεια υπολογίστε, κατά μέσο όρο, τους δύο τελευταίους ελέγχους για μια πιο ακριβή μέτρηση.
  4. Ρωτήστε για τις ιδανικές τιμές: Είναι σωστό να ρωτήσετε το γιατρό σας ποιες είναι οι ασφαλείς και φυσιολογικές τιμές μέτρησης και ποιος ο στόχος για εσάς.

Μην ξεχνάτε πως η διαδικασία μέτρησης της αρτηριακής πίεσης είναι εύκολη και γρήγορη και μην ξεχάσετε να ρωτήσετε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό για το είδος του πιεσόμετρου που θα χρησιμοποιήσετε για την ακριβή μέτρηση.