Είναι σίγουρο ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας μια μυϊκή κράμπα, αυτήν την ξαφνική μυϊκή σύσπαση, επώδυνη τις περισσότερες φορές, που συνήθως συμβαίνει στα δάκτυλα των ποδιών, στις γάμπες αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι κράμπες, είναι σπάνιες στα παιδιά και αυξάνονται με την ηλικία αλλά και κατά την εγκυμοσύνη. Αν και είναι επώδυνες, σπάνια είναι επιβλαβείς.

Σε κάποιους ανθρώπους οι κράμπες είναι καθημερινό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους.

Κοινές αιτίες για τις μυϊκές κράμπες:

 Έλλειψη ενυδάτωσης: Εάν βιώνετε κράμπες, είναι σημαντικό να κοιτάξετε πρώτα εάν ενυδατώνεστε αρκετά. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό όλη την ημέρα και ειδικότερα το καλοκαίρι.

Προβλήματα με τη διατροφή: Η έλλειψη μακροθρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο κ.α.  αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης μυϊκής κράμπας,.  Προτείνεται από τους γιατρούς η διατροφή με μια ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων άφθονων πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μπανάνες που προσθέτουν ισορροπία ηλεκτρολυτών στη διατροφή σας.

Παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής: Ορισμένα φάρμακα όπως οι στατίνες και τα διουρητικά μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες. Μια συμβουλή είναι όταν οι κράμπες ξεκινούν ξαφνικά αφού αρχίσετε να παίρνετε ένα νέο φάρμακο να ενημερώστε τον γιατρό σας.

Σε έντονη ή μεγάλης διάρκειας άσκηση: Εάν ασκείστε πιο σκληρά από το συνηθισμένο ή έχετε μυϊκή κόπωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες.

Κακή κυκλοφορία αίματος:  Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια μπορεί να συνδέονται με μια υποκείμενη διαταραχή, όπως περιφερική αρτηριακή νόσος (η στένωση των αρτηριών μειώνει τη ροή του αίματος προς τα άκρα)

Τα λάθος παπούτσια: Μια λιγότερο γνωστή αιτία για μυϊκές κράμπες είναι τα λάθος υποδήματα.


Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις μυϊκές κράμπες:

  • Εάν συμβεί ενώ είστε ξαπλωμένοι, προσπαθήστε απλώς να σηκωθείτε και να βάλετε λίγο βάρος στο προσβεβλημένο πόδι. Αυτό μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετό για να σταματήσει αυτή την επώδυνη ακαμψία.
  • Χρησιμοποιήστε επιθέματα θερμότητας για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και να τον χαλαρώσετε.
  • Για πιο επίμονο πόνο, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ιβουπροφαίνη.
  • Κάντε ένα ζεστό ντους ή ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom