Ο καθένας μας κάποια στιγμή μπορεί να χάσει τη φωνή του ή να βιώσει μια βραχνάδα – όπως όταν έχουμε ένα βαρύ κρυολόγημα, ή το πρωί μετά από τραγούδι σε μια δυνατή συναυλία, ή μετά από έντονες επευφημίες σε ένα αθλητικό γεγονός. Ενώ αυτές οι συνθήκες μπορούν να βλάψουν προσωρινά τις φωνητικές χορδές μας, με λίγη προσοχή – όπως η φωνητική ανάπαυση και η καλή ενυδάτωση – θα ανακάμψουν αρκετά γρήγορα.

Μερικές φορές, όμως, τα φωνητικά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, και τότε είναι που χρειάζεται να αναλάβετε δράση για να αποφευχθεί η μακροχρόνια ή μόνιμη βλάβη. Εδώ είναι τα κύρια σημεία που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν ώστε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

  • Δύο εβδομάδες επίμονης βραχνάδας ή αλλαγή της φωνής

Η βραχνάδα είναι ένας γενικός όρος που μπορεί να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ήχων, όπως μια βραχνή ή λαχανιασμένη φωνή. Ενώ η βραχνάδα συχνά προκαλείται από ένα κρυολόγημα ή παρατεταμένες περιόδους ομιλίας ή αύξηση της έντασης της φωνής, μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως αύξηση της μάζας στις φωνητικές χορδές, που περιλαμβάνουν πολύποδες ή κύστεις.

Πολλές από αυτές τις παθήσεις ,συχνά, μπορούν να θεραπευθούν μέσω θεραπείας, αν και μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιατρικές παθήσεις, η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. Εάν αντιμετωπίζετε μια αλλαγή στη φωνή, όπως βράχνιασμα για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, το καλύτερο είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν Ωτορινολαρυγγολόγο.

  • Χρόνια φωνητική κόπωση

Η φωνητική κόπωση μπορεί να προκύψει από υπερβολική χρήση της φωνής. Βλέπουμε συχνά αυτό να συμβαίνει σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη φωνή τους – όπως καθηγητές, τραγουδιστές, και οι εργαζόμενοι σε τηλεφωνικό κέντρο. Ακριβώς όπως και τα πόδια σας που κουράζονται από το τρέξιμο έτσι και η φωνή σας μπορεί να κουραστεί όταν τη χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ΩΡΛ συνιστούν πως για κάθε 90 λεπτά χρήσης στη φωνή, θα πρέπει να έχετε 10 λεπτά φωνητικής ανάπαυσης. Θυμηθείτε: Η υπερβολική χρήση μπορεί να βλάψει τις φωνητικές χορδές σας

  • Πονόλαιμος ή δυσφορία όταν μιλάτε

Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να ασκήσετε μεγάλη προσπάθεια για να μιλήσετε , αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Κατά την κανονική φώνηση, μόνο οι φωνητικές χορδές θα πρέπει να κινούνται. Ωστόσο, μερικές φορές χρησιμοποιούμε τους μυς στο λαιμό μας για να βοηθήσουμε να βγει η φωνή, που οδηγεί σε μυϊκή καταπόνηση. Μπορεί να μην είστε σε θέση να το δείτε αυτό σε έναν καθρέφτη, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας λαρυγγοσκόπησης. Και πάλι, η θεραπείας θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να χαλαρώσετε τους μυς κατά τη διάρκεια της φώνησης.