Μικροσκοπικό υποβρύχιο θα χορηγεί φάρμακα στον οργανισμό

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας “Fantastic Voyage” (Φανταστικό ταξίδι) με τη Ράκελ Γουέλς, όπου μία ομάδα ιατρών-επιστημόνων εισέρχεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και στον εγκέφαλο, μέσω ενός μικροσκοπικού υποβρυχίου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια δύσκολη εγχείρηση, μπορεί ξεπερνούσε τα τότε εφικτά όρια της επιστήμης, ωστόσο σήμερα τίποτε δεν είναι αδύνατον.

Μια νέα μικροσκοπική συσκευή, σε μορφή κοχλία με προπέλες, κατασκευασμένη από πυρίτιο και νικέλιο, θα χορηγεί φάρμακα στον οργανισμό, ή ακόμα και μικροσκοπικές δόσεις ακτινοβολίας. Η συσκευή θα οδηγείται κατά μήκος, με τη βοήθεια εξωτερικών μαγνητών, εκεί όπου χρειάζεται στοχευμένη θεραπεία ο οργανισμός. Πρόκειται για μια μορφή νανοτεχνολογίας, όπου αναπτύχθηκαν μικροσκοπικά σωματίδια ειδικά για να εκτελέσουν μια σειρά από λειτουργίες. Είναι μόλις 70 εκατοστά σε διάμετρο και 400 νανόμετρα μακρύ (ένα νανόμετρο είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου!). Η μικροσκοπική συσκευή είναι τόσο μικρή – 100 φορές μικρότερη από ένα κύτταρο του αίματος – που μπορεί να περάσει μέσω του ιστού και μπορεί ακόμη να είναι σε θέση να διεισδύσει στα κύτταρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νανοτεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει «σχεδόν κάθε πτυχή της ιατρικής» και να βοηθήσει με την παροχή φαρμάκων εκεί που χρειάζεται, στοχευμένα, ελαχιστοποιώντας έτσι τις παρενέργειες των φαρμάκων σε άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Η καινοτόμα συσκευή αναπτύχθηκε από ερευνητές των Ινστιτούτων Τεχνολογίας της Γερμανίας και του Ισραήλ.