Τα πιο «μολυσμένα» αντικείμενα του σπιτιού

Κι όμως… οι πετσέτες της κουζίνας αποτελούν την μεγαλύτερη εστία μόλυνσης στο σπίτι μας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Τα κινητά τηλέφωνα είναι αμέσως μετά η δεύτερη πηγή μόλυνσης αφού είναι το αντικείμενο που πιάνουμε πιο συχνά με λερωμένα χέρια.

Μετά από σχετικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο διαπιστώθηκε ότι οι υφασμάτινες πετσέτες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα είναι το πιο μολυσμένο είδος οικιακή χρήσης και το οποίο μπορεί να προκαλέσει τροφικές ασθένειες. Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι πως όταν μαγειρεύουμε, το αντικείμενο που πιάνουμε συχνότερα χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας είναι οι πετσέτες. Διαπίστωσαν επίσης ότι ένα κοινό βακτήριο που υπάρχει στο ωμό κρέας και στα πουλερικά μεγαλώνει και αναπτύσσεται στις υφασμάτινες πετσέτες, ζει σχεδόν 24ώρες ακόμη κι αν αυτές πλυθούν και ξεπλυθούν στον νεροχύτη.

Για το λόγο αυτό και για την υγιεινή μας οι επιστήμονες συμβουλεύουν μετά από κάθε χρήση να βάζουμε τις πετσέτες των χεριών για πλύσιμο στο πλυντήριο ή ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας το οποίο μπορούμε αμέσως μετά τη χρήση να πετάξουμε.

Σε ότι αφορά το κινητό τηλέφωνο, αλλά και τα τάμπλετς προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να τα παίρνουμε μαζί μας στο μπάνιο γιατί εκεί αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, όπως το βακτηρίδιο E. Coli, και έπειτα τα μεταφέρουμε σε άλλα μέρη του σπιτιού μας όπως και στην κουζίνα. Γι’ αυτό θα πρέπει να σκουπίζουμε την επιφάνεια τους με απολυμαντικό.

Άλλες εστίες μόλυνσης στο σπίτι μας είναι το σφουγγάρι πιάτων και το σφουγγάρι της κουζίνας που βρέθηκαν «θετικά» σε ασθένειες όπως Salmonella, E. coli, σταφυλόκκοκος καθώς και στον ιό της γρίπης! Στην Αμερική μάλιστα η υπηρεσία FDA (κάτι σαν τον δικό μας ΕΟΦ) έχει απαγορεύσει τη χρήση σφουγγαριών στην κουζίνα. Για την καθαριότητα των σφουγγαριών οι ειδικοί προτείνουν να τα αποστειρώνουμε για 1 λεπτό (βρεγμένα) μέσα στους φούρνους των μικροκυμάτων, να καθαρίζουμε με απολυμαντικό τους πάγκους εργασίας της κουζίνας και να αντικαθιστούμε κάθε 2 εβδομάδες το σφουγγάρι.

Οι νεροχύτες της κουζίνας αποτελούν επίσης πηγές μικροβίων. Το εντυπωσιακό είναι πως παρατηρήθηκε η ύπαρξη περισσοτέρων από 500.000 βακτηρίδια, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από ότι το κάθισμα της τουαλέτας. Για τον καθαρισμό οι ειδικοί προτείνουν μία με δύο φορές την εβδομάδα να χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα από νερό και χλωρίνη και να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται τα βακτηρίδια όπως η αποχέτευση.

Οι οδοντόβουρτσες είναι επίσης «φορείς» μικροβίων και ασθενειών, επειδή κατοικούν στο μπάνιο μας. Οι τρίχες της βούρτσας μπορούν να μολυνθούν από τα αερομεταφερόμενα μικρόβια που απελευθερώνονται κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι. Για τον καθαρισμό προτείνουν οι επιστήμονες να τοποθετούμε 1 φορά την εβδομάδα τις οδοντόβουρτσες στο πλυντήριο των πιάτων και ιδιαίτερα στον κύκλο απολύμανσης.