Η μοναξιά θα είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας

Ως επιδημία και ως μείζον ζήτημα Δημόσιας Υγείας χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το θέμα της μοναξιάς των ανθρώπων και το τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με το πρόβλημα της παχυσαρκίας και της κατάχρησης ουσιών.

Το αίσθημα της μοναξιάς αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 26%, αναφέρει η μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Perspectives on Psychological Science, ενώ η κοινωνική απομόνωση ή η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης είναι ακόμη πιο καταστροφική για την υγεία του ανθρώπου αυξάνοντας τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 29% έως και 32%.

Οι ερευνητές τόνισαν τη διαφορά ανάμεσα στο υποκειμενικό αίσθημα της μοναξιάς και την αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης και διαπίστωσαν ότι και τα δύο είναι δυνητικά καταστροφικά για την υγεία. Οι άνθρωποι που λένε ότι είναι μόνοι τους, αλλά αισθάνονται ευτυχισμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, όπως και εκείνοι που έχουν πολλές κοινωνικές διασυνδέσεις, αλλά αισθάνονται μοναχικοί. Έτσι οι άνθρωποι που είναι τόσο αντικειμενικά όσο και υποκειμενικά απομονωμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες θεωρούν το ζήτημα της μοναξιάς ως μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες ασθένειες του σύγχρονου κόσμου και μάλιστα την κατατάσσουν στα ίδια επίπεδα με την παχυσαρκία και την κατάχρηση ουσιών. Η μοναξιά λένε είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται εύκολα γιατί ακόμη και αν ζητήσουμε από τους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν με περισσότερα άτομα, μπορεί να λύσει το ζήτημα κοινωνικής απομόνωσης, αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μοναξιάς. Η τεχνολογία και η κατ’ οίκον απασχόληση εντείνει το πρόβλημα της μοναξιάς. Τα κοινωνικά δίκτυα απομονώνουν τους ανθρώπους και δυσκολεύουν την ύπαρξη μιας ουσιαστικής -και όχι εικονικής- σχέσης αναφέρουν οι κοινωνιολόγοι. Αντίθετα η οικοδόμηση μιας ουσιαστικής και στενής σχέσης και οι κοινωνικοί δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων βελτιώνουν την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Μας βοηθούν να διαχειριστούμε το άγχος και το στρες, βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικότερα δίνουν νόημα στη ζωή των ανθρώπων.