Νέας γενιάς βιοδιασπώμενο stent στις αγγειοπλαστικές των στεφανιαίων αρτηριών

Η νέα τάση στην επεμβατική καρδιολογία και συγκεκριμένα στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών (το λεγόμενο μπαλονάκι) είναι η διάνοιξη των φραγμένων αρτηριών με ένα εμφύτευμα νέας γενιάς, από βιοδιασπώμενο υλικό, που αντικαθιστά τα μεταλλικά stent.

Τα νέα εμφυτεύματα (stents) είναι επικαλυμμένα με φαρμακευτικές ουσίες, είναι βιοδιασπώμενα που σημαίνει ότι μέσα σε ένα διάστημα 12μηνών θα αρχίσουν να απορροφώνται από τον οργανισμό. Τα συγκεκριμένα stents έχουν διευρύνει τις δυνατότητες εφαρμογής της αγγειοπλαστικής και σε βλάβες οι οποίες μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν μόνο με εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Τα βιοδιασπώμενα εμφυτεύματα έχουν κατασκευαστεί εδώ και μια 10ετία αλλά μόλις πρόσφατα άρχισαν να εφαρμόζονται στην επεμβατική καρδιολογία. Αν και είναι σχετικά πρόσφατη η εφαρμογή τους, κλινικές μελέτες της κατασκευάστριας εταιρείας δείχνουν την υπεροχή των συγκεκριμένων stents σε σύγκριση με τα μεταλλικά όσον αφορά στην πιθανότητα επαναστένωσης του αγγείου αλλά και την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Σε αντίθεση με τα μεταλλικά, το επικαλυμμένο στεντ είναι πιο ευέλικτο και απορροφάται και διαλύεται με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας πίσω μια θεραπευμένη αρτηρία, χωρίς μόνιμο εμφύτευμα και με τη δυνατότητα να κάμπτεται, να συστέλλεται και να διαστέλλεται με βάση τις ανάγκες της καρδιάς και σύμφωνα με τον τρόπο ζωής και τις δραστηριότητες του ασθενούς.

Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί περίπου μία ώρα, γίνεται με τοπική αναισθησία ή με νάρκωση αν κριθεί απαραίτητο. Γίνεται μια παρακέντηση 2-3mm στην κερκιδική αρτηρία, του καρπού και με την καθοδήγηση ακτινών Χ, εισάγεται ένας καθετήρας – ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας – μέχρι την στεφανιαία αρτηρία. Από εκεί κι έπειτα ακολουθείται η διαδικασία της αγγειοπλαστικής.

Η χρήση των επικαλυμμένων με φαρμακευτική ουσία stents επεκτείνεται πλέον και σε ασθενείς με βλάβες επιμήκεις οι οποίες καταλαμβάνουν περισσότερες του ενός στεφανιαίες αρτηρίες. Ακόμα και σε διαβητικούς ασθενείς όπου παραδοσιακά η εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ήταν η ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας, τα stents κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε αρκετές κατηγορίες ασθενών.