Νέες ετικέτες στα τρόφιμα.

Σε ισχύ βρίσκονται από τα τέλη του Δεκέμβρη οι νέοι κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παροχή πληροφοριών στα τρόφιμα και τα ποτά προς τους καταναλωτές. Με το νέο κανονισμό θεσπίζονται οι γενικές αρχές, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που διέπουν τις πληροφορίες για τα τρόφιμα και ειδικότερα τη γενική και διατροφική επισήμανση. Πλέον οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βρίσκουν νέες ετικέτες σε πολλά από τα αγαπημένα τρόφιμα και ποτά. Μεταξύ άλλων, εισάγεται ένα ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς, ενώ η παρουσία των αλλεργιογόνων πρέπει να επισημαίνεται στον κατάλογο των συστατικών.

Έτσι οι νέες βελτιωμένες ετικέτες επισήμανσης των τροφίμων και ποτών θα πρέπει υποχρεωτικά:

  • Να φέρουν ευανάγνωστες πληροφορίες (ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς)
  • Να έχουν σαφή παρουσίαση των αλλεργιογόνων (π.χ. σόγια, ξηρούς καρπούς, γλουτένη, λακτόζη) για τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (έμφαση από την γραμματοσειρά, το στυλ ή το χρώμα του φόντου) στον κατάλογο των συστατικών
  • Να παρέχουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα συστατικά στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των καφέ.
  • Υποχρεωτική διατροφική δήλωση για όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (με εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων)
  • Υποχρεωτικές πληροφορίες του τόπου προέλευσης για το νωπό κρέας
  • Ίδιες απαιτήσεις επισήμανσης για διαδικτυακές πωλήσεις ή αγορές από καταστήματα
  • Συγκεκριμένες πληροφορίες για τα φυτικά και εξευγενισμένα έλαια και λίπη
  • Αυστηρότεροι νόμοι για την αποφυγή παραπλανητικών πρακτικών