Τα τελευταία χρόνια το νερό της καρύδας έχει αποκτήσει εκατομμύρια φανατικούς καταναλωτές, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι ένα κοινό ποτό σε τροπικές χώρες και εξωτικά νησιά. Η ζήτηση του νερού της καρύδας έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ενώ ορισμένες εταιρείες το εμπορεύονται ως ένα φυσικό αθλητικό ποτό. Υπόσχεται ότι προσφέρει ενυδάτωση στο σώμα και βοηθά σε μια σειρά ιατρικών κι άλλων καταστάσεων, από την ακμή, την υπέρταση έως  και την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά.

Είναι Αλήθεια ή… απλώς marketing; 

Το νερό καρύδας αποτελείται κατά 94% από νερό και είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες. Φαίνεται να είναι καλή πηγή βιταμινών Β και καλίου που πολλοί από εμάς δεν το παίρνουμε αρκετό αφού δεν τρώμε ικανοποιητική ποσότητα φρούτων ή λαχανικών. Κατά μέσο όρο, ένα κουτί νερό καρύδας θα προσφέρει περίπου 500 mg καλίου, περίπου ό,τι θα παίρνατε από μια μπανάνα ή ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού.

Το νερό καρύδας περιέχει ηλεκτρολύτες, διάφορες φυτικές ορμόνες, ένζυμα και αμινοξέα. Ορισμένες ουσίες στο νερό καρύδας θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν αντιοξειδωτικά οφέλη στον οργανισμό. Το νερό καρύδας έχει λιγότερη ζάχαρη από πολλά αθλητικά ποτά και πολύ λιγότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά και ορισμένους χυμούς φρούτων. Περιέχει όμως ζάχαρη…

Διαβάστε εδώ ποιες τροφές ενυδατώνουν τον οργανισμό μας; 

Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι  το νερό καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής.
καθώς δρα ως ένα αντιφλεγμονώδες, αποτοξινωτικό και αντιμικροβιακό συστατικό ή ότι περιέχει αντιγηραντικές ιδιότητες.  Λένε ότι οι βιταμίνες στο νερό καρύδας έχουν δείξει ότι μειώνουν τον ρυθμό γήρανσης του δέρματος, επιτρέποντας στο δέρμα να επανορθωθεί και να αποκατασταθεί πιο αποτελεσματικά. Οι πρωτεΐνες (κυτοκίνες) που υπάρχουν είναι υπεύθυνες για την ενθάρρυνση της κυτταρικής ανάπτυξης και ενεργοποίησης των κυττάρων.


Το νερό καρύδας είναι ένα διαυγές υγρό στο κέντρο του φρούτου που προέρχεται από νεαρές, πράσινες καρύδες. Σε πολλές χώρες,  θεωρείται ότι έχει οφέλη για την υγεία καθώς προσφέρει μια μεγάλη δόση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.


Οι επιστημονικές μελέτες για το νερό καρύδας είναι όμως περιορισμένες. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση νερού καρύδας μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο ποσοστό καρδιακών προσβολών. Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το νερό καρύδας μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση στο 71% των ατόμων με υπέρταση.

Συμπερασματικά υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση νερού καρύδας. Είναι ένας απολύτως φυσικός τρόπος για να ενυδατωθούμε, να μειώσουμε το νάτριο και να προσθέσουμε κάλιο στη διατροφή μας. Από εκεί και πέρα, όμως, η επιστημονική βιβλιογραφία δεν υποστηρίζει το marketing ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση μιας λίστας ασθενειών.

Προς το παρόν, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το νερό καρύδας προσφέρει σαφή οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

 

Να είστε προσεκτικοί με το πόσο νερό καρύδας πίνετε. Η υπερβολική κατανάλωση νερού καρύδας θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα στο αίμα. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα καλίου (γνωστή και ως υπερκαλιαιμία) είναι πολύ επικίνδυνα και μπορούν να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καρδιακές παθήσεις.