Νυχτερινή όραση μόνο με λίγες οφθαλμικές σταγόνες

Μπορεί κάποτε να το θεωρούσαμε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή να το βλέπαμε σε ταινίες τύπου Τζέιμς Μποντ. Να που η επιστήμη και η τεχνολογία προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και κάνουν πραγματικότητα τη νυχτερινή όραση με οφθαλμικές σταγόνες που σας επιτρέπουν να δείτε καθαρά στο απόλυτο σκοτάδι.

Με λίγες μόνον σταγόνες από το οφθαλμικό διάλυμα, ο εθελοντής-ερευνητής που συμμετείχε στο πείραμα κατάφερε να δει για αρκετές ώρες στο απόλυτο σκοτάδι και σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα. Με την έγχυση των σταγόνων, τα μάτια γίνονται μαύρα (φωτο)

Το διάλυμα που ενεργοποιεί τη νυχτερινή όραση περιέχει Chlorin e6 (Ce6), ινσουλίνη και φυσιολογικό ορό. Το διάλυμα CE6, βρίσκεται σε κάποια ψάρια που ζουν σε πολύ βαθιά νερά και έχουν την ιδιότητα να βλέπουν στο σκοτάδι. Επίσης χρησιμοποιήθηκε σε έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η χρήση του, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές είναι ασφαλή και χωρίς αισθητές επιπτώσεις μετά από εφαρμογή 20 ημερών. Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα πρέπει τέτοια προϊόντα, λόγω των χημικών που περιέχουν να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Το πείραμα έγινε στην Καλιφόρνια από ένα ερευνητικό κέντρο που ονομάζεται Επιστήμη για τη Μάζα και από μια ομάδα που λέγεται «biohackers».

Μια άλλη επιστημονική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στρέφει το ενδιαφέρον της τώρα στη χρήση φακών επαφής νυχτερινής όρασης που θα φέρουν έναν πολύ λεπτό αισθητήρα υπέρυθρου φωτός και οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για το στρατό. Ο αισθητήρας αυτός χρησιμοποιεί ένα λεπτό υλικό που ονομάζεται γραφένιο, μια μορφή άνθρακα, που παίρνει υπέρυθρες ακτίνες και τις μεταφράζει σε ηλεκτρικά σήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο έτος αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο προϊόν από γραφένιο, που είναι ένας απλός λαμπτήρας πυρακτώσεως. Ο πρωτοποριακός αυτός λαμπτήρας είναι ουσιαστικά ένας συμβατικός γλόμπος πυράκτωσης, του οποίου το νήμα έχει καλυφθεί με ένα διαφανές, υπέρλεπτο στρώμα γραφενίου που αυξάνει την ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα.

Ο λαμπτήρας γραφενίου θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.