Το νύχι της γάτας, αντίθετα από αυτό που φανταζόμαστε, είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ειδικά στον Αμαζόνιο. Ονομάζεται έτσι επειδή τα αγκάθια του έχουν το σχήμα του νυχιού της γάτας. Υπάρχουν δύο είδη, η Uncaria tomentosa και η Uncaria Guianensis, που έχουν, παραδοσιακά, χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, πεπτικών προβλημάτων και ιογενών λοιμώξεων. Τα δραστικά συστατικά εξάγονται από τον φλοιό και τη ρίζα του φυτού. Και οι δύο τύποι Uncaria αξιολογούνται για τη δράση τους, επί του παρόντος, με σύγχρονες μεθόδους έρευνας. Μικρές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, έχουν δείξει ένα πιθανό όφελος για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης έδειξαν ότι το νύχι της γάτας μπορεί να έχει κάποιες θετικές συνέπειες στη νόσο του Alzheimer, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Το νύχι της γάτας έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ορισμένων διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, οι πεντακυκλική αλκαλοειδή οξινδόλη συστατικό που περιέχεται στο φυτό, φαίνεται πως διαδραματίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος με την αύξηση της δραστηριότητας των λευκών αιμοσφαιρίων και των επιπέδων της ιντερλευκίνης-1. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι νύχι της γάτας βοηθά στην αντιμετώπιση ορισμένων ιογενών λοιμώξεων, ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ότι προφυλάσσει από τις μεταλλάξεις των κυττάρων κι ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στη θεραπεία του AIDS και του καρκίνου, καθώς και στην αντιμετώπιση των ελκών. Ωστόσο σημειώστε ότι όλοι οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Παρενέργειες, τοξικότητα, και αλληλεπιδράσεις: Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες που να σχετίζονται με αυτή τη φυτική θεραπεία. Οι μελέτες τοξικότητας έχουν δείξει ότι νύχι της γάτας είναι μη τοξικό σε τυπικά, όμως, επίπεδα δοσολογίας. Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν, ενώ δεν υπάρχουν γνωστές σημαντικές αλληλεπιδράσεις τροφίμων ή φαρμάκων. Επειδή το νύχι της γάτας μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του. Επίσης μπορεί να επηρεάσει την πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργική επέμβαση

Το συγκεκριμένο βότανο, συνήθως λαμβάνεται σε μορφή κάψουλας ή σε μορφή βάμματος και κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε σχετικά υψηλή τιμή.