Οι αντρικές και γυναικείες αισθήσεις

Οι αισθήσεις είναι τελικά γένους θηλυκού. Δεν είναι η φεμινιστική άποψη αλλά η επιστημονική. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι το πιο «ευαίσθητο» από τα δύο φύλα. Δηλαδή, αντιλαμβάνονται διαφορετικά και με περισσότερη ακρίβεια τις διάφορες γεύσεις, μυρωδιές, ήχους, χρώματα, υφές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό. Κάποιες θεωρίες αναφέρουν ότι μπορεί η διαφορά των αισθήσεων να οφείλεται σε βιολογική βάση ή ακόμη να συνδέονται με κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Επειδή οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με το νοικοκυριό, πχ βάζουν πλυντήριο, μαγειρεύουν, έτσι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία με μυρωδιές και γεύσεις, και ότι άλλο μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία τους ή την ικανότητά τους να επεξεργάζονται αυτά τα πράγματα λένε οι επιστήμονες.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις 5 αισθήσεις οι άνδρες και οι γυναίκες είναι συναρπαστικός:

Οι γυναίκες μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τα χρώματα. Μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των λεπτών αποχρώσεων των βασικών χρωμάτων (κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μπλε) από ό, τι οι άνδρες. Επιπλέον, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν κάποια μορφή αχρωματοψίας, που καθιστά δύσκολη τη διάκριση μεταξύ των χρωμάτων. Η διαταραχή συνήθως έχει μια γενετική συνιστώσα και συναντάται σπάνια στις γυναίκες.

Από την άλλη πλευρά οι άνδρες έχουν το πλεονέκτημα της όρασης και πως αντιλαμβάνονται τις γρήγορες εναλλασσόμενες εικόνες. Μπορούν να αντιλαμβάνονται τις απότομες κινήσεις και να εντοπίζουν γρήγορα τις εναλλασσόμενες εικόνες. Είναι ένα χαρακτηριστικό που ίσως έχει να κάνει με τον παραδοσιακό τους ρόλο ως κυνηγοί.

Η αίσθηση της αφής είναι γυναικεία υπόθεση. Όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience, άνθρωποι με μικρότερα δάχτυλα έχουν λεπτότερη αίσθηση της αφής. Δίνουν έτσι ένα ακόμη πλεονέκτημα στις γυναίκες-οι οποίοι έχουν μικρότερα δάκτυλα από τους άνδρες, σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο το αποτύπωμα των δακτύλων δεν είναι θέμα φυλετικό. Ένας άνδρα που έχει μικρότερο αποτύπωμα θα είναι πιο ευαίσθητος στην αφή από ότι μια γυναίκα.

Η αίσθηση της ακοής ανήκει και αυτή στις γυναίκες. Οι άνδρες έχουν πεντέμισι φορές περισσότερες πιθανότητες από ότι οι γυναίκες για να χάσουν την ακοή τους στη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο οι έρευνες επισημαίνουν ότι επειδή τα αγόρια και τα κορίτσια δεν παρουσιάζουν διαφορές στην ικανότητα της ακοής όταν γεννιούνται, εικάζεται ότι οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές στην ακοή οφείλονται στον τρόπο ζωής και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η έκθεση στο θόρυβο, οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι που επηρεάζουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες. Άλλες έρευνες ωστόσο έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες όλων των ηλικιών έχουν καλύτερη ακοή στις συχνότητες πάνω από 2,000 Hz, αλλά με την πάροδο των χρόνων δεν μπορούν να ακούσουν τις χαμηλές συχνότητες.

Οι γυναίκες έχουν επίσης καλύτερη αίσθηση της όσφρησης. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι γυναίκες μπορούν να μυρίσουν καλύτερα αλλά μόνο πρόσφατα βρήκαν μια πιθανή βιολογική εξήγηση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 διαπίστωσε ότι μετά θάνατον οι θηλυκοί εγκέφαλοι είχαν, κατά μέσο όρο, 43% περισσότερα κύτταρα και σχεδόν 50% περισσότερους νευρώνες στα οσφρητικά κέντρα τους από ανδρικούς εγκεφάλους. Αυτά τα πρόσθετα κύτταρα ευθύνονται για την ικανότητα της ενισχυμένης όσφρησης

Αν λάβουμε υπόψη στενή σχέση έχουν η όσφρηση και η γεύση δεν είναι έκπληξη ότι οι γυναίκες έχουν πιο ευαίσθητους ουρανίσκους από ότι οι άνδρες. Στην πραγματικότητα έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale βρήκε ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα τους. Σχεδόν το 35% των γυναικών -και μόνον το 15% των ανδρών- μπορεί να προσδιορίσει πιο έντονα γεύσεις όπως ξινό, πικρό γλυκό σε σχέση με τους υπόλοιπους.