Ένα από τα ζητήματα που έχει ανακύψει σε ότι αφορά την πανδημία και την προστασία μας από τον κορωνοϊό, είναι ποιο είδος μάσκας  προσφέρει μεγαλύτερη προστασία. Σύμφωνα με νέα έρευνα των επιστημόνων, φαίνεται πως οι βαμβακερές μάσκες παρέχουν καλύτερη προστασία έναντι του Covid-19 από αυτές που κατασκευάζονται με συνθετικά υφάσματα.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Applied Nano Materials οι ερευνητές δοκίμασαν διαφορετικά υφάσματα μάσκας υπό συνθήκες που μιμούνται την υγρασία της αναπνοής ενός ατόμου, προκειμένου να εκτιμήσουν την απόδοση των υφασμάτων σε πραγματική χρήση.

Υπό συνθήκες υγρασίας, η αποδοτικότητα στο  φιλτράρισμα της μάσκας από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια  αυξήθηκε κατά 33% κατά μέσο όρο στα βαμβακερά υφάσματα.  Αυτό συμβαίνει επειδή το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, που σημαίνει ότι προσελκύει την υγρασία. Με την απορρόφηση μικρών ποσοτήτων εκπνεόμενων σταγονιδίων από την αναπνοή ενός ατόμου, οι βαμβακερές ίνες δημιούργησαν ένα υγρό περιβάλλον μέσα στο ύφασμα. Αυτό το κατέστησε ως ένα πιο αποτελεσματικό φίλτρο σε σύγκριση με τις μάσκες που ήταν κατασκευασμένες από συνθετικές ίνες.

Γενικά, τα συνθετικά υφάσματα είχαν χαμηλή απόδοση σε σύγκριση με το βαμβάκι και η απόδοσή τους δεν βελτιώθηκε με την υγρασία. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις ιατρικές μάσκες ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το βαμβάκι, αλλά δεν βελτιώθηκε με την υγρασία, ανέφεραν οι ερευνητές. Μια ακόμη σημαντική διαπίστωση ήταν πως η υγρασία δεν καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή μέσω της υφασμάτινης μάσκας.