Οι διάσημοι στη μάχη κατά του καρκίνου

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα αναγνωρίσιμα άτομα αναλαμβάνουν το ρόλο του συνηγόρου της υγείας. Χρησιμοποιούν τη φήμη τους για να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν συγγενείς , φίλους και εκατομμύρια κόσμου για θέματα υγείας.

Στο εξωτερικό και τελευταία και στην Ελλάδα, πολλές διασημότητες από τη βιομηχανία του θεάματος όπως και δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να βοηθήσουν και να εμψυχώσουν όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Το πρώτο κύμα ήταν από αυτούς που νόσησαν και ακολούθησαν όσοι θέλησαν να επιστήσουν την προσοχή στα θέματα της πρόληψης.

Μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς παγκοσμίως, γνωστή ως παιδί θαύμα, η Σίρλει Τέμπλ, ήταν αυτή που έκανε την αρχή. Νοσώντας και η ίδια από καρκίνο του μαστού ανέφερε για πρώτη φορά, μέσω τηλεόρασης, την απαγορευμένη λέξη καρκίνος και μίλησε δημόσια για το στήθος. Η πράξη της αυτή την αντάμειψε με περισσότερα από 50 χιλιάδες γράμματα υποστήριξης.

Ο αντίκτυπος λοιπόν είναι ισχυρός. Από την μια πλευρά χρησιμοποιείται η φήμη των ανθρώπων αυτών για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή του κόσμου στα θέματα της πρόληψης και της ψυχολογικής υποστήριξης κι από την άλλη συγκεντρώνονται χρήματα για την ενίσχυση των κονδυλίων για την έρευνα και την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος και το AIDS. Μάλιστα πολύ πριν κινητοποιηθεί η ίδια η πολιτεία.

Η κοκκινομάλλα ηθοποιός του Sex and the City, Σίνθια Νίξον ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο του μαστού. Η ηθοποιός ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι καταλαβαίνει το λόγο που πολλές γυναίκες δεν κάνουν μαστογραφία, γιατί τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τρομακτικά και ένα κομμάτι του εαυτού μας δεν θέλει να γνωρίζει. Τονίζει όμως ότι το μόνο πράγμα που αληθινά πρέπει να φοβόμαστε είναι να μην πάμε στο γιατρό και να μην κάνουμε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

Η τραγουδίστρια Αναστάζια προσβλήθηκε από καρκίνο και υποβλήθηκε σε μερική μαστεκτομή, σε ηλικία 34 ετών, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ολίβια Νιούτον Τζόν ηθοποιός, μετά την ανακοίνωση από τους γιατρούς ότι πάσχει από καρκίνο αποφάσισε να ξεπεράσει την ασθένεια με θετικές σκέψεις, ενώ η Κέιτ Τζάκσον, μια από τους «Άγγελους του Τσάρλι» χτυπήθηκε δύο φορές από τον καρκίνο του μαστού, το 1987 και το 1989 υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία και μερική μαστεκτομή, ενώ η συμπρωταγωνίστρια της Ζακλίν Σμιθ, που διαγνώστηκε επίσης με καρκίνο του μαστού το 2002, παροτρύνει τις γυναίκες να μην το περνάνε μόνες.

Η ξανθιά ηθοποιός Κριστίνα Απλγκειτ που διαγνώστηκε με καρκίνο βρήκε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ξεπεράσει τους φόβους της για τη θεραπεία του καρκίνου. Να τα βγάλει όλα όσα την έπνιγαν από μέσα της. Η τραγουδίστρια Μελίσα Έθεριτζ αφού αποθεραπεύθηκε αποφάσισε ότι έπρεπε να βγάλει τον καρκίνο από κάθε φάση της ζωής της και ότι θεωρούσε ότι τη δηλητηρίαζε. Για το είδωλο της δεκαετίας του ΄70 την Κάρλι Σάιμον (συνθέτης-τραγουδίστρια) η διάγνωση το 1997 έδωσε νέο σημείο εστίασης στη ζωή της και δημόσια παρότρυνε τις γυναίκες όταν δίνουν μια μάχη είναι καλύτερο να ξέρουν ποιον πολεμούν. Η ηθοποιός Σούζαν Σόμερς αφού αποθεραπεύθηκε το 2000 εκμυστηρεύθηκε τις σκέψεις της για τον καρκίνο. Η Κάϊλι Μινογκ σε μόλις ηλικία 36 ετών η γνωστή αυστραλέζα τραγουδίστρια προσβλήθηκε από μια επιθετική μορφή του καρκίνου του μαστού. Αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι αρχικά είχε γίνει κακή διάγνωση από το γιατρό που την είχε εξετάσει λέγοντάς της ότι δεν πάσχει από την ασθένεια.

Αφήσαμε τελευταία την Αντζελίνα Τζολί γιατί το παράδειγμά της είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα. Η όμορφη ηθοποιός είναι από τις διάσημες γυναίκες που όχι μόνον υποβλήθηκε σε προφυλακτική διπλή μαστεκτομή και πρόσφατα προληπτική αφαίρεση των ωοθηκών, αλλά μίλησε δημόσια και για την απόφασή της να μπει σε αυτές τις διαδικασίες εξαιτίας του βεβαρυμμένου οικογενειακού ιστορικού. Ανέφερε πως διαγνώστηκε με το «ελαττωματικό» γονίδιο BRCA1, το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς ενέχει 87% πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και 50% πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών.