Οι κίνδυνοι των ενεργειακών ποτών.

Από το 1987 που έκαναν την εμφάνισή τους τα ενεργειακά ποτά έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, κυρίως μεταξύ των εφήβων. Τα ενεργειακά ποτά έχουν γίνει μια τεράστια βιομηχανία, με δεκάδες προϊόντα στην αγορά και δισεκατομμύρια κουτάκια πωλούνται κάθε χρόνο.

Το πλεονέκτημα, όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές, της προώθησης και πώλησης αυτών των ποτών είναι το υψηλό το επίπεδο της καφεΐνης. Αν και έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για ενοχλητικά συμπτώματα ή ακόμη και καρδιακές αρρυθμίες ή πολύ σοβαρότερα περιστατικά καρδιακών ανακοπών, ωστόσο τα περισσότερα άτομα που καταναλώνουν τα προϊόντα αυτά δεν έχουν αρνητικές συνέπειες.

Η ανησυχία σχετικά με την υγεία από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, είναι ότι διατίθενται στο εμπόριο σε παιδιά και εφήβους. Η καφεΐνη προσωρινά ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους νευρικούς και ανήσυχους. Ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού περιέχει 80mg καφεΐνης, περίπου την ίδια ποσότητα με ένα φλιτζάνι καφέ. Όσοι αρέσκονται σε αυτού του τύπου τα ποτά καταναλώνουν περισσότερα από ένα κουτάκι την ημέρα.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες ζάχαρης. Ένα κουτάκι ενεργειακό ποτό περιέχει 27γρ σουκρόζης, περίπου την ίδια ποσότητα ζάχαρης όπως ένα κουτάκι αναψυκτικού. Η ποσότητα ζάχαρης που λαμβάνει κανείς μόνο από ένα ενεργειακό ποτό φανερώνεται από την οδηγία της Αμερικάνικής Καρδιολογικής Ένωσης που συστήνει οι γυναίκες να καταναλώνουν μόλις 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα, ή περίπου 30γραμμάρια.

Μια άλλη επίσης ανησυχία για την υγεία είναι η πρακτική που υπάρχει μεταξύ των νέων να συνδυάζουν τα ενεργειακά ποτά με το αλκοόλ. Υπάρχει η αίσθηση ότι μπορούν να πίνουν μπίρα ή άλλα ποτά και να παραμείνουν νηφάλιοι αλλά σε εγρήγορση. Οι νέοι πιστεύουν ότι είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά παρά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και μόνο επειδή το εξισορροπούν με υψηλή δόση καφεΐνης. Αυτό ωστόσο δεν είναι αλήθεια. Είναι μια επικίνδυνη πρακτική.

Τέλος επισημαίνουμε ότι επειδή η καφεΐνη είναι ένα ήπιο διουρητικό τα ενεργειακά ποτά δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια άσκησης. Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών την ώρα της άσκησης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση λόγω εφίδρωσης.