Νομίζετε ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση η παράλειψη της ετήσιας μαστογραφίας σας ; Ή θεωρείτε ότι η ετήσια μαστογραφία χρησιμοποιεί πάρα πολύ ακτινοβολία; Η μαστογραφία για τις γυναίκες 40 ετών και άνω βοηθά στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού νωρίτερα, οδηγώντας σε λιγότερο επιθετική θεραπεία και σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Οι αλήθειες και οι μύθοι για τη μαστογραφία.

Μύθος # 1: Δεν έχω κανένα σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού ή οικογενειακό ιστορικό, γι ‘αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχώ για μια ετήσια μαστογραφία.Πραγματικότητα: Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας συνιστά μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα ή το οικογενειακό ιστορικό. «Η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη. Ενενήντα τοις εκατό των γυναικών που έχουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού είναι αυθόρμητες γενετικές μεταλλάξεις που συμβαίνουν στα άτομα και δεν είναι απαραιτήτως λόγω οικογενειακού ιστορικού ή ενός γονιδίου του καρκίνου του μαστού.

Μύθος # 2: Μια μαστογραφία θα με εκθέσει σε μη ασφαλές επίπεδα ακτινοβολίας. Πραγματικότητα: Η μαστογραφία κάνει χρήση ακτινοβολίας, αλλά είναι μία πολύ μικρή ποσότητα και είναι μέσα στα ιατρικά πλαίσια. Επειδή η μαστογραφία είναι ένα εργαλείο ελέγχου, είναι ασφαλής εφόσον τα διαγνωστικά κέντρα που χρησιμοποιούν μαστογράφους, διαθέτουν πιστοποιημένα μηχανήματα.

Μύθος # 4: Αν έχω κάποιο τύπο καρκίνου του μαστού, μια μαστογραφία θα τον αποκαλύψει.Πραγματικότητα: Η μαστογραφία είναι πολύ σημαντική για τις γυναίκες, ωστόσο υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό οφείλεται κυρίως στον πυκνό μαστικό ιστό – το πυκνό το στήθος-, που μπορεί να κρύψει μια μορφή καρκίνου. Για το λόγο αυτό χρειάζονται και άλλες μέθοδοι απεικόνισης για τις γυναίκες με πυκνό μαστικό ιστό, όπως 3-D μαστογραφία, MRI μαστού ή υπέρηχος μαστού.

Μύθος # 5: Είχα μια κανονική μαστογραφία πέρυσι, οπότε δεν χρειάζεται άλλη φέτος. Πραγματικότητα: Η μαστογραφία εντοπίζει και δεν προλαμβάνει. Μια κανονική μαστογραφία αποτελεί ευχάριστο γεγονός, αλλά δεν εγγυάται ότι οι μελλοντικές μαστογραφίες θα είναι φυσιολογικές. Μελέτες έχουν δείξει κατά 33% μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε γυναίκες άνω των 40 ετών οι οποίες έκανα τακτικές μαστογραφίες.

Μύθος # 6: Ο γιατρός μου δεν μου είπε ότι χρειάζομαι μαστογραφία, οπότε δεν προγραμμάτισα μια εξέταση. Πραγματικότητα: Δεν χρειάζεται ο γιατρός σας να σας γράψει συνταγή για να κάνετε μαστογραφία. Η σύσταση είναι ότι αν είστε γυναίκα από την ηλικία των 40 και πάνω, θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία κάθε χρόνο, ακόμη και αν ο γιατρός σας ξέχασε να το αναφέρει.