Οι σχέσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά με τους γονείς τους.

Οι σχέσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά με τους γονείς τους είναι μια σημαντική παράμετρος αρμονίας μέσα στην οικογένεια. Οι καλές και ποιοτικές σχέσεις, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία του παιδιού, αναπτύσσουν την κοινωνική του δεξιότητα, προσφέρουν συναισθηματική και υλική ασφάλεια, και γενικότερα οικοδομούν γερά θεμέλια στη σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Όμως οι συνθήκες της ζωής, πολλές φορές, δεν μας αφήνουν να έχουμε ένα ήρεμο και αρμονικό περιβάλλον στο σπίτι και δυστυχώς, το άγχος, τα νεύρα και το στρες από καταστάσεις που μας στενοχωρούν ή μας προβληματίζουν μεταφέρεται και στα παιδιά. Οι ειδικοί τονίζουν πως αν είμαστε στρεσαρισμένοι, κουρασμένοι , ή εκνευρισμένοι μπορεί να βλάψει αλλά και να καταστρέψει τις προοπτικές που έχει το παιδί για τη ζωή.

Βασικό λοιπόν είναι να χτίσουμε ποιοτικές σχέσεις. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Καναδά κατέδειξε ότι ο συνολικός χρόνος που οι μητέρες περνούσαν με τα παιδιά τους, ηλικίας 3-11 ετών δεν είχε επίδραση στις σχολικές επιδόσεις, τη συμπεριφορά ή τη συναισθηματική τους ευημερία. Όμως, αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι για τους εφήβους, ο περισσότερος χρόνος που δαπανάται με τους δύο γονείς τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αρχίσουν να πίνουν ή να παίρνουν ναρκωτικά. Θα έχουν επίσης υψηλότερες βαθμολογίες στα μαθηματικά.