Ορθορεξία: Η νέα διατροφική διαταραχή

Τρώτε υγιεινά; Προσέχετε τι τροφές θα βάλετε στο στόμα σας; ανυπομονείτε πότε θα φάτε την επόμενη υπερτροφή σας; Έχετε εμμονή με την υγιεινή διατροφή; Νιώθετε ενοχές αν καταναλώσετε μια φέτα άσπρου ψωμιού; Τότε ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο διατρέφεστε γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ορθορεξία, είναι προ των πυλών.

Ορθορεξία όπως αποκαλύπτει και το όνομα σημαίνει την εμμονή με τη «σωστή» διατροφή. Ορισμένοι άνθρωποι ασχολούνται τόσο με την υγιεινή διατροφή, ώστε εμφανίζουν παθολογικές διατροφικές διαταραχές, ή ψυχαναγκαστικά-φοβικά χαρακτηριστικά. Καταναλώνουν μόνο επιλεγμένα τρόφιμα, περιορίζουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων χωρίς ιατρικό λόγο ή μια έγκυρη επιστημονική εξήγηση και σε ακραίες περιπτώσεις μόνο όσα καλλιεργούνται στους δικούς τους κήπους ή στο σπίτι τους όπου η πρόσληψη των superfoods μπορεί να ελεγχτεί αυστηρά. Τα συμπτώματα του συνδρόμου, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είτε ως διατροφική είτε ως ψυχική διαταραχή.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει τη φυσιολογική υγιεινή διατροφή από την νευρική ορθορεξία, αλλά ένας τρόπος για να ορίσουμε την κατάσταση είναι όταν κάποιος τρώει «υγιεινά» κι αυτό προκαλεί σημαντική δυσφορία ή αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου. Η ορθορεξία δεν είναι κλινικά αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή, αλλά οι ερευνητές έχουν αναπτύξει και δοκιμάσει ερωτηματολόγια σε διάφορους πληθυσμούς για να πάρουν μια εικόνα της επιπολασμού της. (κάντε το τεστ εδώ http://www.eufic.org/article/en/artid/orthorexia-nervosa/)

Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων πάσχουν από ορθορεξία είναι γυναίκες και το σύνδρομο συνδέεται με το βάρος και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους. Βασικός τους στόχος είναι να είναι λιποβαρείς, σε συνδυασμό με την αγωνία ότι η κακή διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για την εκδήλωση ασθενειών. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί ψυχίατροι θεωρούν ότι η ορθορεξία συνιστά παραλλαγή της νευρικής ανορεξίας. Ωστόσο σημειώνονται διακριτές παθολογικές συμπεριφορές σε σχέση με την ορθορεξία -τη νεύρική ανορεξία και τη βουλιμία. Στην μεν πρώτη συμπεριλαμβάνονται τα συναισθηματικά κίνητρα της τελειότητας ή καθαρότητας και στις άλλες κατηγορίες κυρίως η απώλεια βάρους.

Οι οπαδοί των ακατέργαστων και ωμών τροφίμων θέλουν να «ευθυγραμμίσουν το σώμα, το νου και την ψυχή τους για να καθαρίσουν και να τονώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τα τρόφιμα δεν θερμαίνονται πάνω από τους 44 βαθμούς C, ώστε «όλα τα ζωντανά ένζυμα στα τρόφιμα να παραμένουν άθικτα. Αποκλείουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη ή ακόμη και το κρέας.