Το να μη μπορούμε να αρνηθούμε σε ανθρώπους, όπως και σε σχέσεις, καταστάσεις και συνήθειες, έχει κόστος στην υγεία, την ευτυχία και την ευημερία μας.  Πολλοί άνθρωποι, για δικούς τους προσωπικούς λόγους είτε γιατί φοβούνται να δυσαρεστήσουν τους άλλους, είτε γιατί είναι πολύ δοτικοί, δεν μπορούν να φέρουν αντίρρηση ή να πουν όχι σε κάποιες καταστάσεις και ανθρώπους με αποτέλεσμα να καταλήγουν να κάνουν πράγματα που δεν τους αρέσουν ή δεν τους ικανοποιούν.  Την κατάσταση αυτή την εκμεταλλεύονται ορισμένοι άνθρωποι του κοντινού περιβάλλοντός μας με τους οποίους ερχόμαστε σε επικοινωνία καθημερινά, πέφτοντας “θύματα” των αναγκών τους.

Φροντίστε όταν λέτε ναι στους άλλους να μην είναι όχι για τον εαυτό σας

 

Το κόστος από αυτού του είδους την εκμετάλλευση  είναι σημαντικό, καθώς η έλλειψη ικανότητας άρνησης μας κάνει να αισθανόμαστε δυστυχισμένοι και μη παραγωγικοί. Ακόμη περισσότερο εκδηλώνεται και με σωματικά συμπτώματα, αφού υποβάλλουμε τους εαυτούς μας σε στρεσογόνους παράγοντες, όπως παχυσαρκία, λόγω έλλειψης χρόνου για άσκηση, στομαχικές διαταραχές, κεφαλαλγία, πόνοι στον αυχένα ή στην πλάτη, πονόλαιμος, τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο αλλά και δερματικά εξανθήματα.

Από την άλλη πλευρά, τη συναισθηματική, μπορεί να προκληθεί ψυχικό και συναισθηματικό άγχος  από την  ανάγκη να φροντίζεις τους άλλους.  Οι άνθρωποι που χαίρονται να ικανοποιούν τους συνανθρώπους τους μπορούν να γίνουν καταθλιπτικοί επειδή δεν έχουν αρκετό χρόνο για τους εαυτούς τους, ενώ άλλες εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα  όπως .προβλήματα συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και καπνίσματος για την ανακούφιση από το στρες.

Μαθαίνουμε να λέμε ΟΧΙ

Αξιολογούμε το χρόνο μας και μάθαίνουμε να λέμε ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε άλλη δέσμευση τη δεδομένη στιγμή.

Αναγνωρίζουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες μας, που μπορεί να είναι η οικογένεια, ένα κατοικίδιο ή ένα νέο χόμπι.

Δε ζητούμε συγγνώμη, γιατί ο χρόνος είναι δικός μας και τον δαπανούμε όπως και για ότι θέλουμε.

Λέμε ίσως, εάν δεν μπορούμε να πούμε όχι και έχουμε τη δυνατότητα να  αποφασίσουμε αργότερα όταν θα είμαστε έτοιμοι

Αποφεύγουμε τη χειραγώγηση, από ανθρώπους που θέλουν να πάρουν αυτό που θέλουν όταν το θέλουν.  Είναι δικαίωμά μας να λέμε όχι.

 

Τα πάντα χρειάζονται ισορροπία στη ζωή. Εάν δεν μπορούμε να λέμε όχι τουλάχιστον μπορούμε να ιεραρχήσουμε τις… αρνήσεις μας. Πότε και σε ποιους…