Αμέσως μετά τον τοκετό, αρκετές γυναίκες βιώνουν μια έντονη συναισθηματική φόρτιση, που εκτός από τη χαρά για τον ερχομό του παιδιού, μπορεί να συνοδεύεται με συμπτώματα θλίψης, απογοήτευσης, άγχους, έλλειψη διάθεσης, ατονίας, διαταραχής ύπνου και τροφής, ή έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κλπ. Η προσοχή της ιατρικής κοινότητας, όπως είναι φυσικό, στρέφεται στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, όπως ονομάζεται, στη γυναίκα και στη βελτίωση των ψυχολογικών μεταπτώσεων που αισθάνεται. Ωστόσο, η επιλόχεια κατάθλιψη δεν κάνει φυλετικές διακρίσεις αφού αφορά και τον άνδρα που μπορεί να βιώνει ίδιας έντασης συναισθήματα με τη γυναίκα και μάλιστα, όπως λένε οι επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συχνό αλλά παραγνωρισμένο. Ο νέος πατέρας, ντρέπεται ή φοβάται να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει κι έτσι μένει αβοήθητος να παλεύει με τα έντονα συναισθήματά του.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι ορισμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Είναι συχνά μπαμπάδες των οποίων οι σύζυγοι έχουν ήδη εμφανίσει διαταραχή στη διάθεσή τους. Επίσης, άνδρες με ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους είναι περισσότερο επιρρεπείς. Άλλοι παράγοντες μπορεί οφείλονται στην έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, σε οικονομικές ανησυχίες, στην ηλικία ή ακόμη και στα προβλήματα και τις ασυμφωνίες που παρατηρούνται μέσα σε ένα γάμο.

Η επιλόχεια κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζεται ιατρικά και ψυχολογικά, μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, μετά τη γέννηση του παιδιού, να χειροτερέψει και να προκαλέσει συζυγικά και οικογενειακά προβλήματα. Μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς. Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί την κατάθλιψη μετά τον τοκετό στους άνδρες, καθώς στις γυναίκες, αυτό μπορεί εν μέρει να συνδέεται με ορμονικές αλλαγές, στους άνδρες υπάρχουν άλλα ερεθίσματα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να υποφέρουν από τα ίδια συμπτώματα. Στους άνδρες, όμως, τα σημάδια μπορεί να μην είναι τόσο προφανή. Μπορεί να περιλαμβάνουν: Συναισθήματα θλίψης, απελπισίας, ή απόγνωσης. Να είναι εξαιρετικά ευερέθιστοι και νευρικοί, να έχουν θυμό και προβλήματα άγχους, διαταραχές στον ύπνο ή στην όρεξη, ή να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Οι νέοι μπαμπάδες με επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί επίσης να δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος ακόμη και για άλλοτε αγαπημένες ασχολίες και έχουν την τάση να απομακρύνονται από τους φίλους και την οικογένεια και ιδιαίτερα από το νεογέννητο παιδί. Επίσης μπορεί να εμφανίζουν ανεξήγητους πόνους, όπως πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα, καούρα, ναυτία, ή δυσκοιλιότητα.

Η επιλόχεια κατάθλιψη, συχνά, αντιμετωπίζεται όπως και στις άλλες μορφές κατάθλιψης. Η τυπική προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά ή συμβουλευτικές και ψυχολογικές θεραπείες.