Χιλιάδες είναι τα ανέκδοτα και τα αστεία που κυκλοφορούν για τις ξανθιές και πόσο «ελαφρόμυαλες» μπορεί να είναι. Να όμως που επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι γυναίκες και άνδρες με φυσικά ξανθά μαλλιά έχουν δείκτη νοημοσύνης παρόμοιο με άτομα με άλλα χρώματα μαλλιών. Για την ακρίβεια, γυναίκες με φυσικά ξανθά μαλλιά είχαν μια ελαφρώς υψηλότερη μέση βαθμολογία IQ (103,2) από εκείνες με καστανά μαλλιά (102,7), κόκκινα μαλλιά (101.2) ή μαύρα μαλλιά (100,5), αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ενώ πολλοί θεωρούν τα ανέκδοτα για τις ξανθιές αβλαβή, ωστόσο η στάση αυτή, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Jay Zagorsky, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και όπως τονίζει η έρευνα δείχνει ότι τα στερεότυπα έχουν συχνά αντίκτυπο στις προσλήψεις, προαγωγές και άλλες κοινωνικές εμπειρίες. Αυτή η μελέτη παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση εις βάρος των ξανθών με βάση την νοημοσύνη τους. “Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες από τους άλλους, αλλά μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι δεν είναι χαζές, δήλωσε ο ερευνητής.

Ο Zagorsky και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από το 1980, δεκαετία του baby-boomer στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν γενετικές σχέσεις μεταξύ του χρώματος των μαλλιών και της ευφυΐας. Έκρινε όμως ότι οι ξανθιές είναι πιο πιθανό, από ό, τι άτομα με άλλα χρώματα στα μαλλιά, να μεγαλώνουν σε σπίτια όπου διαβάζουν περισσότερο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Economics Bulletin