Παιδί και αλκοόλ

Επιρρεπή στο αλκοόλ τα παιδιά που το δοκιμάζουν πριν από τα 11 χρόνια τους

Τα παιδιά που δοκιμάζουν κρασί από την ηλικία των 11 έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν περιστασιακοί πότες από τα μέσα της εφηβείας τους, αναφέρει βρετανική έρευνα και προσθέτει ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να πίνουν από την ηλικία των 13 ετών όταν βλέπουν τους γονείς τους μεθυσμένους. Από την άλλη πλευρά πολλοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να πίνουν αλκοόλ με την ελπίδα ότι θα τους διδάξουν έτσι να πίνουν υπεύθυνα. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Μια γουλιά κρασί με την άδεια των γονιών σε γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις αυξάνει κατά 5 φορές την πιθανότητα τα παιδιά να αρχίσουν να πίνουν από τα μέσα της εφηβείας τους και 4 φορές να πιούν παραπάνω ή να μεθύσουν.

Σχεδόν το 30% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκε ότι δοκίμασε αλκοόλ ύστερα από παρότρυνση των γονέων στην ηλικία των 11 ετών ενώ στις ηλικίες των 14 και 15 ετών, ένας στους τέσσερις νεαρούς πότες είπε ότι ήπιε ένα πλήρες αλκοολούχο ποτό και από αυτούς σχεδόν ένας στους 10 είχε μεθύσει ή πιεί παραπάνω.

Οι ερευνητές υπολόγισαν διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση οινοπνεύματος από ανηλίκους, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών κατανάλωσης των γονιών ή το οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, καθώς και τις τάσεις ανάμεσα στα παιδιά να είναι παρορμητικά και να παίρνουν ρίσκα.

Για το λόγο αυτό, προτείνουν, να μιλήσετε στα παιδιά σας για τους κινδύνους που συνδέονται με το αλκοόλ. Μπορείτε να τα επηρεάσετε περισσότερο από ότι πιστεύετε.