Τα αντιβιοτικά είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα. Λόγω της μεγάλης χρήσης τους, κάποιες φορές αλόγιστης, έχει αναπτυχθεί σημαντική αντοχή εκ μέρους των μικροβίων. Τα παραπάνω επισημαίνει σε μήνυμά του ο Καθηγητής Παιδιατρικής Λοιµωξιολογίας Α.Π.Θ. Εµµανουήλ Ροηλίδης, με την ευκαιρία του ετήσιου Σεμιναρίου Παιδιατρικών Λοιμώξεων με θέμα:

«Παιδιατρικές Λοιμώξεις 2017: Αντιβιοτικά στην Παιδιατρική: σήμερα και αύριο».

Το Σεμινάριο διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων και η Γ’ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειου διοργανώνουν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ

Όπως επισημαίνει ο κ. Ροηλίδης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Σεμιναρίου, η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών εκεί και μόνο εκεί που χρειάζονται είναι το εργαλείο για την αποφυγή της αντοχής και τη συνέχιση της χρήσης τους. Για το λόγο αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές δράσης τους, τον τρόπο ανάπτυξης αντοχής αλλά και την επιδημιολογία της αντοχής καθώς και τον βέλτιστο τρόπο χρήσης τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή για τον σκοπό αυτό γίνεται μεγάλη έρευνα για να βελτιστοποιηθεί η δράση τους, ενώ η συνεχής παρακολούθηση (stewardship) της χρήσης τους είναι από τα σημαντικότερα μέσα διατήρησης της δράσης των αντιβιοτικών.

Στο φετινό Σεμινάριο θα συζητηθούν από έλληνες και ξένους ομιλητές θέματα που αφορούν την αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία και τη χρήση των αντιβιοτικών-από τα βασικά θέματα της φαρμακολογίας και της μικροβιολογίας, μέχρι τα θέματα της αντιμετώπισης ανθεκτικών μικροβίων και την έρευνα για νέα αντιβιοτικά ή τη βελτιστοποίηση της δράσης  των παλαιότερων αντιβιοτικών.