Το χρώμα έχει την ικανότητα να εμπνέει, να διεγείρει, να καταπραΰνει, να θεραπεύει και ακόμη και να αναστατώνει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην επίδραση ενός χρώματος. Επομένως, η σημασία της επιλογής του σωστού χρώματος για το δωμάτιο ενός μικρού παιδιού είναι πολύ σημαντική.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο το κάθε χρώμα επηρεάζει το μυαλό και το σώμα μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε παιδί, κάθε άνθρωπος, είναι διαφορετικός. Συνεπώς, οι γενικεύσεις δεν ισχύουν για όλους…

  1. Κόκκινο. Το κόκκινο έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί το σώμα και να διεγείρει το μυαλό, αυξάνοντας τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στο κόκκινο ενθαρρύνει την επιθετική συμπεριφορά και την αδυναμία εστίασης. Το κόκκινο ως χρώμα είναι υπέροχο, αλλά μπορεί να μην είναι το καλύτερο χρώμα τοίχου για ένα ανήσυχο παιδί.

Πορτοκαλί. Σε μεγάλο βαθμό δεν χρησιμοποιείται όμως το πορτοκαλί είναι ίσως ένα από τα πιο παρεξηγημένα χρώματα. Αυτό το ζεστό, φιλικό και νεανικό χρώμα είναι πραγματικά υπέροχο για τα παιδιά αφού λέγεται ότι ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη, την εξωστρέφεια και την ανεξαρτησία. Η κοινωνική φύση αυτού του χρώματος εμπνέει επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των παιδιών και των φίλων τους.

Πράσινο. Αυτό το ηρεμιστικό, φυσικό χρώμα έχει μια καταπραϋντική επίδραση στο παιδί. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι το πράσινο μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα και την κατανόηση της ανάγνωσης ενός παιδιού. Δεν χρειάζεται να περιορίσετε αυτό το χρώμα που μειώνει το άγχος στο ελάχιστο.

Κίτρινο. Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουν το κίτρινο με τα συναισθήματα της ευτυχίας και της χαράς. Οι μελέτες συνδυάζουν επίσης αυτό το φωτεινό και χαρούμενο χρώμα με κίνητρα. Πιο ήπια κίτρινα μπορούν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση, ενώ φωτεινότερα μπορεί να αυξήσουν τη μνήμη. Ωστόσο, προσοχή μη χρησιμοποιήσετε υπερβολικά έντονο κίτρινο. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα διέγερσης και ακόμη και θυμό.

Μπλε. Έχοντας το αντίθετο αποτέλεσμα του κόκκινου, το μπλε μειώνει τα συναισθήματα άγχους και επιθετικότητας, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν εξανθήματα ή άλλα προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να εκτιμήσουν τις καταπραϋντικές επιπτώσεις ενός μπλε δωματίου.

Μωβ. Συχνά συνδέεται με βασιλικούς οίκους. Το μωβ είναι ένα φιλόδοξο και γεμάτο και αυτοπεποίθηση χρώμα. Είναι επίσης το χρώμα του πάθους, της δημιουργικότητας, της σοφίας και της πνευματικότητας. Αυτό το βαθύ και συναισθηματικό χρώμα είναι ιδανικό για να εμπνεύσει την ευαισθησία και τη συμπόνια στα παιδιά. Αλλά αν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ίσως θελήσετε να διατηρήσετε αυτό το χρώμα περιορισμένο σε τόνους.

Ροζ. Αν και συνήθως συνδέεται με τυπικούς κοριτσίστικους χώρους, το ροζ έχει μια ηρεμιστική αίσθηση που μπορεί να έχει απόδοση και στα δύο φύλα. Ωστόσο, δοκιμάστε να συνδυάσετε έργα τέχνης σε ροζ αποχρώσεις με αξεσουάρ και υφάσματα σε ουδέτερο φόντο.

Ζεστά χρώματα. Τα ζεστά χρώματα εμπνέουν ευτυχία, τη ζεστασιά και την άνεση στους περισσότερους ανθρώπους. Μπορούν επίσης να κάνουν τους μεγάλους, ανοιχτούς χώρους να φαίνονται πιο οικείοι για τους νέους. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε αυτά τα χρώματα ως βάση για φωτεινότερες και πιο τολμηρές αποχρώσεις.

Ψυχρά χρώματα. Συνήθως συνδέουμε τα ψυχρά χρώματα με αποστειρωμένα περιβάλλοντα που μοιάζουν με νοσοκομείο, ωστόσο, τα πιο ήπια ψυχρά χρώματα μπορούν να έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στα παιδιά. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα χρώματα βοηθούν τους μικρούς χώρους να φαίνονται λίγο πιο ανοιχτοί. Δοκιμάστε επίστρωση σε αποχρώσεις κρέμας για απαλότητα και αντίθεση και σκεφτείτε άνετα και χαριτωμένα υφάσματα για ζεστασιά.

Από το βιβλίο χρωμάτων της Suzy Chiazzari “The complete book of color” .

Πηγή: www.houzz.com/