«Εμβολιάστηκα. Μπορώ να διασπείρω τον ιό;» Ένα ερώτημα που επαναλαμβάνεται συχνά το τελευταίο διάστημα από τους πολίτες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά…πάντα υπάρχουν πιθανότητες.

Τα τρέχοντα εμβόλια, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη των ανθρώπων να αρρωστήσουν σοβαρά από την COVID-19. Ωστόσο, ακόμη και αν οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν ασθενήσουν, ενδέχεται να μολυνθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Δηλαδή, θα πρόκειται για λοίμωξη χωρίς κλινικά συμπτώματα, αλλά θα μπορούν να τον μεταδώσουν. Οι ειδικοί, όμως, πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα περιορίσει τις πιθανότητες αυτών των ανθρώπων να μεταδώσουν τον ιό.

«Ένα εμβολιασμένο άτομο ελέγχει καλύτερα τον ιό, οπότε οι πιθανότητες μετάδοσης θα μειωθούν κατά πολύ», δήλωσε ο Δρ Robert Gallo επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland.

Δεδομένης της αβεβαιότητας και των νέων πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις πολύ περισσότερο όταν επισκέπτονται μη εμβολιασμένα άτομα τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης εάν μολυνθούν από τον ιό. Επίσης, τονίζουν πως άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα ενός εμβολιασμένου ατόμου να μεταδώσει τον ιό, είναι εάν υπάρχει συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο.

«Πρέπει ακόμη να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε ο Δρ Gallo. «Το εμβόλιο είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι η πανάκεια η οποία θα λύσει και θα θεραπεύσει αύριο όλα τα ζητήματα της πανδημίας».

Πηγή: Associated Press