Πλύσιμο χεριών.

Πόσο σημαντική είναι η υγιεινή των χεριών ;

Κάθε πότε πρέπει να τα πλένουμε.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πλένουμε τα χέρια μας και πόσο συχνά.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της καθαριότητας και της απολύμανσης των χεριών.

Οι τρόποι για να πλύνουμε τα χέρια μας:

Στο σπίτι ή την εργασία, πλένετε τα χέρια σας συχνά και σωστά: Χρησιμοποιήστε καθαρό, τρεχούμενο νερό. Εάν υπάρχει, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό. Βρέξτε τα χέρια σας πριν να βάλετε σαπούνι. Τρίψτε τα χέρια με το σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Σιγουρευτείτε ότι πλένεται όλη την επιφάνεια καθώς, τους καρπούς, τις παλάμες, την ανάστροφη των χεριών, καθώς και μεταξύ των δακτύλων. Καθαρίστε και αφαιρέστε το χώμα κάτω από τα νύχια σας. Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας για να αφαιρέσετε όλα τα σαπούνι. Στεγνώστε τα χέρια σας με τον αέρα ή με ένα καθαρό απορροφητικό χαρτί. Κλείστε τη βρύση (εάν βρίσκεστε σε δημόσια τουαλέτα) με μια χαρτοπετσέτα.

Εάν δεν είναι διαθέσιμα σαπούνι και νερό, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα για να καθαρίσετε τα χέρια σας. Όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον τύπο του προϊόντος θα πρέπει να εφαρμόστε το gel στην παλάμη του ενός χεριού. Τρίψτε τα χέρια σας και το προϊόν πάνω σε όλη την επιφάνεια των χεριών και των δακτύλων σας, μέχρι να είναι απορροφηθεί όλο το προϊόν.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

Τα χέρια πρέπει να πλένονται συχνά, πιο συχνά στην πραγματικότητα από ότι όλοι μας κάνουμε κι αυτό γιατί τα βακτήρια και τα άλλα μικρόβια δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι κι επομένως μπορεί να είναι οπουδήποτε. Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό: Πριν από την παρασκευή τροφίμων, πριν από τα γεύματα, πριν και μετά τη θεραπεία μιας ανοιχτής πληγής, μετά τη χρήση της τουαλέτας, αφού αγγίξετε ζώα ή ζωικά απόβλητα, μετά την αλλαγή πάνας ή ενός παιδιού που έχει πάει στην τουαλέτα, μετά το φύσημα της μύτης, όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, ή όταν τα χέρια είναι βρώμικα ή κάποιος γύρω μας είναι άρρωστος.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης;

Καθαρισμός και απολύμανση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο καθαρισμός απλά αναφέρεται σε σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα περισσότερα μικρόβια. Η απολύμανση, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται σε διαλύματα καθαρισμού που περιέχουν συστατικά που σκοτώνουν τα βακτήρια και τα άλλα μικρόβια. Πολλές επιφάνειες φαίνονται καθαρές αλλά μπορεί να είναι μολυσμένες με μικρόβια και διάφορα βακτηρίδια. Πρέπει λοιπόν να ακολουθούμε την ακόλουθη διαδικασία κατά τον καθαρισμό ή / και τη απολύμανση: • Να φοράμε λαστιχένια γάντια ή γάντια μιας χρήσης για να καθαρίσουμε αίμα, έμετο, ή κόπρανα και ιδιαίτερα αν έχουμε κοψίματα ή εκδορές στο χέρι που το καθιστούν εύκολο για μια μόλυνση. Να πλένετε τα χέρια σας πολύ καλά, ακόμη και μετά που θα βγάλετε τα γάντια.

Οι δύο πιο σημαντικές περιοχές στο σπίτι που πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κατάλληλα είναι η κουζίνα και το μπάνιο. Στην κουζίνα, τα βακτήρια από τα ωμά τρόφιμα μπορούν να μολύνουν τις επιφάνειες και να μεταδώσουν ασθένειες. Άλλος σημαντικός τομέας που απαιτεί σωστό καθαρισμό είναι οι αλλαξιέρες για παιδιά και οι κάδους όπου πετιούνται οι βρεφικές πάνες.