Μπορεί η πνευματικότητα και η θρησκεία να προάγουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής για την οικογένεια; Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι πνευματικοί άνθρωποι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως αυτοκτονία, κάπνισμα, ναρκωτικά, κατάχρηση αλκοόλ κλπ και διαθέτουν λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή. Μεγάλο μέρος της έρευνας συνδέει την πνευματική και σωματική υγεία με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο, τα δεδομένα καταθέτουν την πιθανή σχέση ανάμεσα στην πνευματική ζωή και την καλή υγεία για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Σημαντικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μέσω της πνευματικής δραστηριότητας μειώνεται η κατάθλιψη, βελτιώνεται η αρτηριακή πίεση και ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Τι όμως είναι η πνευματικότητα και πώς μπορεί να ενισχύσει την υγεία της οικογένειάς μας;

Πνευματικότητα και σωματική υγεία

Οι μελέτες δείχνουν ότι η θρησκεία και η πίστη μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της καλής υγείας και την καταπολέμηση ασθενειών καθώς προσφέρουν ψυχολογικά στηρίγματα και βελτιώνουν την ικανότητα αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης, μέσω της προσευχής και της φιλοσοφικής στάσης ζωής πως όλα τα πράγματα έχουν ένα σκοπό. Πολλές μελέτες επίσης, δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα της πνευματικότητας για την έκβαση ενός ιατρικού αποτελέσματος:

  • Σύμφωνα με επταετή μελέτη, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η συμμετοχή σε θρησκευτικές λειτουργίες συνδεόταν με μικρότερη σωματική αναπηρία και λιγότερη κατάθλιψη, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν χαμηλότερα, από ό, τι αναμενόταν, πριν από μια σημαντική θρησκευτική γιορτή.
  • Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που εκκλησιαζόταν τακτικά είχαν υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστημα από ό, τι εκείνοι που δεν το έκαναν. Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Εχει δε υποστηριχθεί ότι κατά την προσευχή παράγονται ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας, που μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου προκαλώντας αίσθημα ηρεμίας και στωικότητας.
  • Οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με όσους δεν είχαν θρησκευτικούς δεσμούς.

Πνευματικότητα και Ψυχική Υγεία

Oi θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτυπώνουν στην πράξη πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής. Η πίστη μπορεί να δώσει στους ανθρώπους την αίσθηση του σκοπού και να χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμέςγια τη ζωή. Όταν οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων υγείας, η πίστη και οι θρησκευτικές αντιλήψεις μπορούν να τις βοηθήσουν να πολεμήσουν το αίσθημα αδυναμίας και των  αδιεξόδων, να δώσουν νόημα και σκοπό στη ζωή, και να τις βοηθήσει να ανακτήσουν τον έλεγχο. Για μερικές οικογένειες, η πνευματικότητα μπορεί να είναι μια ισχυρή και σημαντική πηγή δύναμης.