Διατροφή με ωμές τροφές. Ποια είναι τα οφέλη από την ωμοφαγία;

Πως θα πάρουμε τα απαραίτητα συστατικά από τη συγκεκριμένη διατροφή

Πόσο υγιεινή είναι η ωμοφαγία; Τι λένε οι διατροφολόγοι; Τι κερδίζουμε από μια διατροφή με ωμές και ακατέργαστες τροφές. Μαγειρέψτε τις ντομάτες και τα καρότα αλλά καταναλώστε ωμό το σπανάκι και τις πιπεριές για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Οφέλη και μειονεκτήματα από τη διατροφή με ωμές τροφές

Τα τελευταία χρόνια η διατροφή με ωμές και ακατέργαστες τροφές κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις όσων προτιμούν να τρέφονται υγιεινά. Η διατροφή με ωμές τροφές είναι ένας καλός τρόπος για να χάσουμε κιλά, γιατί όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι τα ωμά τρόφιμα διατηρούν στο ακέραιο τα ζωτικά ένζυμα στα συστατικά τους, σε αντίθεση με το μαγείρεμα που τα καταστρέφει.

Το θετικό αυτής της διατροφής, της ωμοφαγίας, είναι πως μας ενθαρρύνει να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να μειώσουμε τις ποσότητες λίπους στα φαγητά και να μειώσουμε τη ζάχαρη και το αλάτι από το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Οι οπαδοί της συγκεκριμένης διατροφής υποστηρίζουν ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, καλύτερη ποιότητα δέρματος, πιο υγιή πέψη και χάνουν εύκολα κιλά. Και επιστημονικά εξάλλου η διατροφή με ωμές τροφές έχουν αποδείξει την αξία τους. Μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, την πιθανότητα εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ωστόσο οι απόψεις διίστανται σχετικά με αυτού του τύπου τη διατροφή. Άλλοι διατροφολόγοι τονίζουν ότι ορισμένα λαχανικά θα πρέπει να μαγειρεύονται εάν θέλουμε να λάβουμε στο μέγιστο τις θρεπτικές ουσίες τους. Εξάλλου μια διατροφή που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ωμό φαγητό μπορεί να είναι πολύ περιοριστική και βαρετή και δεν προτείνεται να εφαρμόζεται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ποιες τροφές πρέπει να μαγειρεύονται

Ντομάτες: Το λυκοπένιο, η χρωστική ουσία που δίνει στις ντομάτες το χρώμα τους, πιστεύεται ότι προσφέρει προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου – ειδικά του καρκίνου του προστάτη – και τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο η σάλτσα ντομάτας που έχει βραστεί ή κονσερβοποιηθεί είναι καλύτερη πηγή πρόσληψης λυκοπενίου, βήτα-καροτίνης και βιταμίνης C, σε σχέση με την ωμή γιατί η κονσερβοποίηση-όσο κι αν φαίνεται παράξενο-βοηθά στην καλύτερη πρόσληψη του λυκοπενίου από τον οργανισμό.

Μπρόκολο: Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται στον ατμό παρά βρασμένο. Το μπρόκολο συχνά θεωρείται ως μια σούπερτροφή, κυρίως γιατί περιέχει σουλφοραφάνη – μια ένωση που θεωρείται ότι βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου. Έρευνες διαπίστωσαν ότι όχι μόνο σκοτώνει προκαρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους, αλλά επίσης μειώνει τον κίνδυνο έλκους και καρκίνου του στομάχου.

Καρότα: Καλύτερα όταν μαγειρεύονται. Οι μελέτες απέδειξαν ότι όταν τα καρότα μαγειρεύονται, τα επίπεδα της β-καροτίνης αυξάνονται. Η β-καροτίνη είναι ένα καροτενοειδές που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Είναι απαραίτητη για τη λειτουργία πολλών συστημάτων του σώματος, από το φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου έως την όραση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Σπανάκι: Πιο θρεπτικό όταν το τρώμε ωμό. Το σπανάκι πραγματικά είναι ένα υπερ-φυλλώδες λαχανικό. Είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά να διατηρούμε την αρτηριακή πίεση μας υπό έλεγχο, και είναι γεμάτη με βιταμίνες Α και C – δύο θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και τα οφέλη δεν τελειώνουν εκεί. Τα πράσινα φύλλα τους μας παρέχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο – τα διατηρούν τα οστά μας γερά και υγιή.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Μαγειρέψτε τα ελαφριά στον ατμό. Τα λαχανάκια ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια και τα λάχανα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Β6 και φυλλικό οξύ.

Πιπεριές Φλωρίνης ή κόκκινες πιπεριές: Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμές. Οι πιπεριές περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό βιταμίνης C, ανά μερίδα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου δύο φορές τα επίπεδα της βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι. Όμως, η βιταμίνη C είναι πολύ ασταθής στη θερμότητα, και ως εκ τούτου το μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει ή να μειώσει τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών τους. Τρώγοντας ωμές πιπεριές και χούμους είναι ένας καλός τρόπος για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα λαχανικά.

Λαχανίδες: Καλύτερα όταν τρώγονται μαγειρεμένες ή ζεματισμένες. Οι λαχανίδες, όπως και το λάχανο περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βήτα-καροτίνης και λουτεΐνης. Οι τακτικές δόσεις λουτεΐνης έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.