Στα πρώτα κύματα της πανδημίας, ο βήχας, η δύσπνοια και η απώλεια γεύσης ή όσφρησης ήταν τα κύρια συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19. Τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικά με την παραλλαγή Delta, καθώς ο βήχας και η απώλεια όσφρησης είναι λιγότερο συχνές σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του COVID φαίνεται να αλλάζουν και ένα νέο σύμπτωμα αναφέρεται ολοένα πιο συχνά. Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγονται στο Kings College του Λονδίνου, οι ερευνητές παρακολουθούν συμπτώματα που σχετίζονται με νέες περιπτώσεις COVID μέσω μιας εφαρμογής. Διαπίστωσαν ότι ένα νέο σύμπτωμα είναι πιο κοινό ενώ πλέον συχνά αναφέρονται και σωματικά σημάδια που δεν σχετίζονταν προηγουμένως με τη λοίμωξη.

Τι αναφέρουν οι έρευνες:

Οι ερευνητές παρακολουθούν περιπτώσεις COVID σε ανεμβολίαστα άτομα, σε πλήρως εμβολιασμένους και σε μερικώς εμβολιασμένους (μια δόση) . Όπως διαπιστώθηκε ακόμη και άτομα που έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολιασμού μπορεί να εξακολουθούν να είναι επιρρεπή στη μόλυνση με κορωνοϊό με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της νόσησης να διαφέρουν. Πάντως ο πονοκέφαλος, είναι πλέον το #1 σύμπτωμα που αναφέρεται και στις τρεις ομάδες νέων λοιμώξεων με COVID-19.

Άλλα συμπτώματα της παραλλαγής Delta

Εν τω μεταξύ, τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως η καταρροή και το φτάρνισμα -τα οποία και τα δύο δεν θεωρούνταν δείκτες του κορωνοϊού στις αρχές της πανδημίας- αναφέρονται τώρα όλο και περισσότερο. Η καταρροή ήταν το #2 πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα από πλήρως εμβολιασμένα και μερικώς εμβολιασμένα άτομα στη μελέτη και το #3 πιο κοινό σύμπτωμα στους μη εμβολιασμένους.

Διαβάστε επίσης  τα 98 μακροχρόνια συμπτώματα του κορωνοϊού

Το φτέρνισμα ήταν το #3 πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα COVID μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων και το #4 στην μερικώς εμβολιασμένη ομάδα. «Αν έχετε εμβολιαστεί και αρχίσετε να φτερνίζεστε πολύ χωρίς εξήγηση, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ COVID, ειδικά εάν ζείτε ή εργάζεστε κοντά σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο», συμβουλεύουν οι ερευνητές.

  • Ο πονοκέφαλος,

  • Η καταρροή

  • Φτάρνισμα

  • Πονόλαιμος

  • και ο πυρετός

είναι τα επικρατέστερα συμπτώματα της παραλλαγής Δέλτα  με βάση τις πιο πρόσφατες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν  ότι το πρώιμο ενδεικτικό σημάδι του COVID – η απώλεια όσφρησης – φαίνεται να έχει γίνει λιγότερο συχνό καθώς ο ιός έχει εξελιχθεί. Κατατάσσεται ως 9ο σύμπτωμα μεταξύ των μη εμβολιασμένων και πέμπτο στα άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.  Εξακολουθεί να είναι, ωστόσο, ένα προειδοποιητικό σημάδι για κορωνοϊό.

 

Είναι σημαντικό εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα: Πυρετός ή ρίγη Βήχας, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή κούραση, Πόνοι στους μύες ή στο σώμα, πονοκέφαλο, απώλεια γεύσης ή όσφρησης πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετος, σιάρροια να κάνετε τεστ για COVID το συντομότερο δυνατόν, ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως.