Κανένα άλλο ζώο δεν αντιπροσωπεύει καλύτερο την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από ό, τι τα πουλιά της αγάπης, δημοφιλή κατοικίδια, και τα αγαπημένα των φίλων των πτηνών.

Τα lovebirds (πουλιά της αγάπης όπως είναι ευρέως διαδεδομένα) είναι παπαγαλάκια που κατάγονται από την κεντρική και νότιο κεντρική Αφρική και το νησί της Μαδαγασκάρης. Κυμαίνονται σε μέγεθος από 14 έως 17 cm, ζυγίζουν από 40 έως 60 γραμμάρια και διακρίνονται για τα υπέροχα χρώματά τους. Υπάρχουν εννέα διαφορετικά είδη τρία από τα οποία είναι γενικά εύκολα διαθέσιμα ως κατοικίδια ζώα. Αν και σε μερικά είδη τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι εμφανώς διαφορετικά μεταξύ τους, τα περισσότερα είδη είναι σεξουαλικά μονόμορφες, που σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει με ευκολία ένα αρσενικό από ένα θηλυκό απλώς και μόνο με μια ματιά.

Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα lovebirds είναι πολύ δραστήρια και έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με μεγαλύτερων παπαγάλων.

Όλα όσα κάνουν – το φαγητό, το μπάνιο, το παιχνίδι, και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα – το κάνουν με κέφι. Μπορούν να είναι πολύ πεισματάρικα κατά καιρούς, έχουν την τάση να είναι ευκίνητα όταν θέλουν κάτι και δεν διστάζουν να κάνουν γνωστές τις επιθυμίες τους φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να δαγκώσουν. Επίσης, είναι εξαιρετικά έξυπνα πουλιά και αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα παιχνίδια χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον καθώς βαριούνται εύκολα.

Καλό θα ήταν λοιπόν να ανανεώνετε το κλουβί με καινούρια παιχνίδια, είτε έτοιμα από το εμπόριο ή ακόμη και αυτοσχέδια με υλικά ασφαλή όπως ξύλο, κορδόνια κ.λπ.

Εξαιτίας της ενεργητικότητάς τους χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση, όταν είναι έξω από τα κλουβιά τους, επειδή έχουν μανία με το μασούλημα και έτσι μπορεί να καταστρέψουν ξύλινα και χάρτινα αντικείμενα αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Τα lovebirds εκδηλώνουν κυριαρχικότητα στο χώρο τους, και ίσως να εκδηλώσουν και προσπάθεια επιβολής, ακόμη και σε σας θέλοντας να δείξουν ότι είναι οι αρχηγοί του «σμήνους». Γι’ αυτό το λόγο η εκπαίδευση είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσετε να διαμορφώσετε το χαρακτήρα τους και να γίνει η συμβίωση μαζί τους ευχάριστη.

Η φροντίδα των lovebirds δεν είναι απλή υπόθεση. Τα κλουβιά τους πρέπει να καθαρίζονται συχνά και η διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από μια ποικιλία σπόρων, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επειδή έχουν την τάση να κρύβουν τα σημάδια της ασθένειας έως ότου να είναι πολύ αργά, θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά ειδικά για ξαφνική απώλεια βάρους, ένα από τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας. Υγιή, και καλά φροντισμένα lovebirds μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής 15 έως 20 χρόνια ή και περισσότερο.

Αν και η απόκτηση ενός τέτοιου κατοικίδιου είναι πρόκληση, το να έχει κάποιος ευτυχισμένα και υγιή lovebirds είναι σκέτη απόλαυση. Η επαφή που θα πρέπει να έχετε μαζί τους για τη δική τους ευημερία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συχνή αν όχι καθημερινή. Τα εξημερωμένα lovebirds απολαμβάνουν να περνάνε χρόνο με τον ιδιοκτήτη τους, περιποιώντας του τα μαλλιά, μια ένδειξη τρυφερότητας καθώς το ίδιο κάνουν και στο ταίρι τους καθαρίζοντας τα φτερά του με το ράμφος τους. Ακόμη τους αρέσει πολύ όταν αποκτούν το δικαίωμα να σκαρφαλώνουν και να εξερευνούν τις εσοχές των ενδυμάτων του ιδιοκτήτη τους.

Τα lovebirds ως κατοικίδια μπορεί να απαιτούν την δέσμευση αρκετού χρόνου και ενέργειας, αλλά σε αντάλλαγμα, προσφέρουν διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα συντροφιά.

Πηγή: greekbirdclub.com