Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες εξετάζουν το ρόλο της  γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης (Epigallocatechin gallate (EGCG),  δραστική ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, και το ρόλο της απέναντι στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications καταδεικνύει την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ του φυσικού αντιοξειδωτικού EGCG και της ογκοκατασταλτικής πρωτεΐνης p53, που είναι μια φυσική αντικαρκινική πρωτεΐνη γνωστή ως ο «μοριακός φύλακας του γονιδιώματος» και η οποία έχει την ικανότητα να επιδιορθώνει βλάβες στο DNA ή να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Και τα δύο μόρια p53 και EGCG, είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Μεταλλαγές του γονιδίου που κωδικεύει την πρωτεΐνη ρ53 έχουν διαπιστωθεί σε πάνω από το 50% των νεοπλασματικών όγκων των ανθρώπων που έχουν μελετηθεί, ενώ το EGCG είναι το σημαντικότερο αντιοξειδωτικό συστατικό στο πράσινο τσάι. Με τη μελέτη διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια προηγουμένως άγνωστη άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, η οποία οδηγεί προς μια νέα πορεία για την ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων.

«Η δουλειά μας βοηθά να εξηγήσουμε πώς το αντιοξειδωτικό συστατικό EGCG είναι σε θέση να ενισχύσει την αντικαρκινική δραστηριότητα του p53, ανοίγοντας την πόρτα στην ανάπτυξη φαρμάκων με ενώσεις τύπου EGCG» επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Βιοτεχνολογίας και Διεπιστημονικών Σπουδών Rensselaer, στη Νέα Υόρκη.