Πράσινο τσάι και φιστίκια για προστασία από τον καρκίνο

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν αποδοθεί στο πράσινο τσάι είναι γνωστές και καθημερινά έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την θετική επίδραση που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα. Το πράσινο τσάι χάρη στα συστατικά που περιέχει -και κυρίως τις πολυφαινόλες που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές. Αποδείχθηκε όμως ότι έχει οφέλη και στους μη καπνιστές.

Μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών αυτοί που δεν κατανάλωναν τσάι είχαν 5,16 φορές διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα συγκρινόμενος με αυτούς που έπιναν τουλάχιστον 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι καθημερινά.

Τα στοιχεία ήταν πιο επιβαρυμένα σε σχέση με τους καπνιστές. Καπνιστές που δεν κατανάλωναν τσάι είχαν 12,71 φορές διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Πάντως οι ερευνητές τονίζουν ότι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτές τις διαφορές.

 

Όμως και η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα λένε αμερικανοί ερευνητές. Μια δίαιτα που περιλαμβάνει καθημερινή δόση φιστικιών μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα αλλά και κάποιων άλλων τύπων καρκίνου. Τα φιστίκια, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι μια καλή πηγή της Γάμα Τοκοφερόλης (gamma tocopherol), η οποία είναι μορφή της βιταμίνης Ε. Επίσης βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς αφού μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα προωθώντας στον οργανισμό τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε κάποιες τροφές.